topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Dreptul muncii

31.01.2013

Calcularea termenului pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis printr-o hotarare pronuntata recent care este data de la care se calculeaza termenul de 30 de zile in care un angajator poate aplica o sanctiune disciplinara conform Codului Muncii. Decizia ICCJ vine dupa ce la finalul lunii septembrie 2012 Procurorul general al Romaniei ceruse Instantei supreme, printr-un recurs in interesul legii, pronuntarea unei hotarari prin care sa se asigure interpretarea unitara a prevederilor legale in materie, in conditiile in care instantele le aplicau diferit.

citeste mai mult

15.01.2013

Recuperarea pagubei produsa de salariat

De multe ori angajatorii se lovesc de situatia producerii de catre un salariat a unor pagube si este util de stiut ce procedura trebuie sa urmeze pentru recuperarea acestora.

Regula consacrata de art. 169 alin. (2) din Codul muncii , republicat, este ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este

citeste mai mult

31.10.2012

Unele consideratii asupra acordarii concediului pentru cresterea copilului

În anul 2012 au intervenit unele modificări cu privire la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor astfel:

• Persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:

citeste mai mult

14.11.2011

Indicatorul social de referință, definiție, valoare

Conform legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, indicatorul social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, denumit în continuare indicator social de referință, reprezintă

citeste mai mult

13.04.2011

Formarea profesională a salariaților

Conform Codului Muncii (art. 190), atât în varianta actuală, cât și după modificarea acestuia prin Legea nr.40/2011, ce va intra în vigoare din 1 mai 2011, angajatorii au obligația de a asigura participarea la programe de formare profesională a tuturor salariaților, cel puțin o dată la 2 ani, dacă au minimum 21 de salariați, respectiv cel puțin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariați.

citeste mai mult

21.03.2011

Scurte considerații asupra modificărilor aduse contractului individual de muncă

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003-Codul muncii pentru care guvernul României și-a asumat răspunderea în fața parlamentului, are un număr de 92 de modificări ale unor articole și un număr de 29 de abrogări a unor alineate sau articole.

Cele mai importante modificări survin la Titlul VIII - Contractele colective de muncă, unde din 12 articole mai ramân în vigoare 2 articole, dintre care unul este modificat. Urmând ca prevederile referitoare la contractele colective de muncă să fie cuprinse într-o lege specială.

De altfel încă din modificarea primului articol al Codului muncii observăm că nu se mai face o distincție între raporturile individuale și colective de muncă, modificarea referindu-se la domeniul raporturilor de muncă și la modul în care se efectuează controlul aplicării regelmentărilor din acest domeniu, precum și jurisdicția muncii.

citeste mai mult

16.02.2011

Concediul și indemnizația de maternitate

Dreptul persoanelor asigurate în sistemul public la concediu pentru maternitate si la indemnizatia de maternitate este reglementat de Ordonanță de Urgență nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

citeste mai mult

11.02.2011

Accesiunea imobiliară artificială

Accesiunea în sine constă în "incorporarea materiala a unui lucru mai puțin important într-un lucru  mai important.În cazul în care proprietatea celor doua bunuri aparține la două persoane distincte, titularul dreptului asupra bunului mai important devine și titularul bunului mai puțin important.

Accesiunea imobiliară artificală se încadrează în categoria pârghiilor juridice în baza cărora se poate obține dreptul de proprietate. În drept, accesiunea imobiliară artificială este reglementată prin art.492 - art.494 Cod civil.

citeste mai mult

09.02.2011

Ce este ajutorul de deces și cine poate beneficia de acest drept?

La decesul unei persoane asigurate în sistemul public sau al unui pensionar, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, respectiv soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face dovada suportarii acestor cheltuieli.

citeste mai mult

21.12.2010

Alocatie copil

 

Părinţii ştiu exact despre ce vorbim! Alocaţia de stat pentru copii este privită de părinţi şi chiar de adolescenţi cu o oarecare reţinere, pentru ca suma ce reprezintă alocaţia de stat este destul de nesemnificativă. Chiar şi aşa, este bine să se ştie care sunt formalităţile necesare acordării alocaţiei de stat pentru copii, pentru a putea solicita acest drept în decursul anului care a mai rămas, cât şi pe viitor.

 

citeste mai mult

  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite