topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

21.12.2010

Alocatie copil

Părinţii ştiu exact despre ce vorbim! Alocaţia de stat pentru copii este privită de părinţi şi chiar de adolescenţi cu o oarecare reţinere, pentru ca suma ce reprezintă alocaţia de stat este destul de nesemnificativă. Chiar şi aşa, este bine să se ştie care sunt formalităţile necesare acordării alocaţiei de stat pentru copii, pentru a putea solicita acest drept în decursul anului care a mai rămas, cât şi pe viitor.

Cui se acordă alocaţia de stat?

Alocaţia de stat se acordă tuturor copiilor cu vârsta de până la 18 ani. Însă, pot beneficia de alocaţie şi adolescenţii cu vârsta de peste 18 ani care sunt încă înscrişi într-o formă de învăţământ de stat, pana la terminarea cursurilor liceale sau profesionale. În acest caz, elevii trebuie să depună la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (în a cârei raza teritorială îşi au domiciliul), o adeverinţă de elev, eliberată de unitatea de învăţământ, în care îşi desfăşoară activitatea.

Copiii încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi copiii cu handicap beneficiază de alocaţie de stat pentru copii până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Nu primesc însă alocata de stat, tinerii în vârsta de peste 18 ani, care repetă anul şcolar, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.

Alocaţia de stat pentru copii nu se plăteşte în lunile în care copiii titulari ai dreptului se află în instituţii de ocrotire ori asistentă socială care le asigură întreţinerea completă din partea statului, mai mult de 15 zile.

În principiu, pentru acordarea alocaţiei pentru copii, sunt necesare următoarele acte: actele de identitate ale reprezentanţilor legali (original şi copie), certificatul de naştere al copilului pentru care se solicita alocata de stat, cerere tip şi un dosar cu şină.

Este foarte posibil ca, în funcţie de situaţia copilului pentru care se solicita acordarea alocaţiei, în plus faţă de documentele menţionate mai sus, să fie necesar şi de alte acte ca: certificatul de căsătorie al părinţilor; hotărârea de divorţ; hotărârea judecătorească de încredinţare, încredinţare în vederea adopţiei, de plasament, de plasament în regim de urgenţă, de instituire a tutelei; certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap; extras de cont eliberat de către o instituţie bancară în cazul în care se solicită plata în cont bancar.

Aceste documente se depun la consiliile locale comunale, orăşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti, unde au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali, la unităţile şcolare unde sunt înscrişi copiii sau la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap, pentru copiii încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pentru copiii cu handicap.

Pana la vârsta de 14 ani, alocaţia se plăteşte unuia dintre părinţi, pe baza acordului acestora sau, după caz tutorelui, curatorului, persoanei căreia i-a fost dat în plasament familial copilul, inclusiv asistentului maternal ori persoanei căreia i-a fost încredinţat copilul în vederea adopţiei, iar o dată cu împlinirea vârstei de 14 ani, în funcţie de doleanţele părinţilor şi ale copilului, alocaţia de stat se poate ridica şi de către copil.

Ridicare/încasarea alocaţiei se poate realiza prin mai multe posibilităţi‚ şi anume: aceasta poate fi primită lunar fie acasă prin mandat poştal, fie se poate opta ca suma să fie virată într-un cont curent sau cont de card al cărui posesor poate fi reprezentantul legal sau chiar adolescentul. În cazul în care alocaţia nu este ridicată la timp pe o perioada de 3 luni, aceasta poate fi suspendată, iar pentru solicitarea distribuirii alocaţiei este nevoie de o cerere, care trebuie depusă la direcţia teritorială de prestaţii sociale.

În prezent valoarea alocaţiei de stat este de 200 lei/lună, pentru copiii cu vârsta cuprinsa între 0-2 ani şi de 42 lei/lună pentru copiii cu vârsta între 2-18 ani. Însă, printr-un proiect elaborat recent, Ministerul Muncii propune pentru anul 2011 acordarea alocaţiei de stat în cuantumuri diferenţiate, în funcţie de venitul realizat de fiecare membru de familie.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite