topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 

19.04.2016

Dispoziții din Statutul polițistului declarate neconstituționale

 

Conform comunicatului Compartimentului Relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale din data de 19 aprilie 2016, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 78 alin 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, care au următorul conținut: "Procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițistului se stabilesc prin ordin al ministrului administrației și internelor".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 78 alin 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că aceste dispoziții contravin art. 73 alin 3 lit j din Constituție, deoarece procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu țin de statutul polițistului și trebuie reglementate prin lege organică, respectiv Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

Curtea a mai constatat încălcarea dispozițiilor art 1 alin 4 din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, deoarece prevederile art 78 alin 1 din Legea nr. 360/2002 deleagă reglementarea acestor aspecte esențiale ministrului de resort care este abilitat să adopte ordine.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București-Secția a II a contencios administrativ și fiscal.

 

Precizăm că Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României, de la data publicării deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor. În ceea ce privește prevederile legale, constatate ca fiind neconstituționale, acestea își încetează efectele juridice în 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției.

În concluzie după publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei de admitere, dispozițiile art. 78 alin 1 din Legea nr. 360/2002 sunt suspendate de drept pe un termen de 45 de zile, iar după aceste termen dacă nu sunt puse în acord cu prevederile constituționale își încetează efectele juridice. În aceeași măsură sunt afectate și prevederile din ordinul emis de ministrul afacerilor interne care reglementau această activitate respectiv, OMAI nr. 298/2011 privind procedura și cazurile de modificare și/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale polițiștilor.

 

Sursa site Curtea Constitutionala

 

 

consultanta juridica articole pe aceeasi tema comenteaza articolul tipareste articolul

  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite