Criteriile de înregistrare şi declarare a nou-născutului
Vãzând Referatul de aprobare nr. R.L. 2.935/2012 al Direcţiei asistenţã medicalã şi politici publice de sãnãtate,
având în vedere:
- Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificãrile ulterioare;
- Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 326/2009 privind înfiinţarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi a Comisiei naţionale de transparenţã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul sãnãtãţii emite urmãtorul ordin:
Nou-nãscutul viu
ART. 1
Produsul de concepţie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata amenoreei ori vârsta de gestaţie, este declarat nãscut viu dacã prezintã dupã expulzie sau extragere unul dintre urmãtoarele semne de viaţã: respiraţie spontanã, activitate cardiacã (pulsaţii ale cordonului ombilical) ori contracţia voluntarã a unui muşchi.
ART. 2
(1) Acesta va fi înregistrat ca nou-nãscut viu în registrul de naşteri al unitãţii în care s-a produs naşterea, imediat dupã expulzie, de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea, dacã vârsta gestaţionalã este mai mare de 24 de sãptãmâni.
(2) Produsul de concepţie expulzat la o vârstã gestaţionalã mai micã de 24 de sãptãmâni care prezintã semne de viaţã va beneficia de îngrijiri de terapie intensivã neonatalã şi va fi înregistrat într-un registru special pentru aceste cazuri, dupã care la împlinirea vârstei de 24 de sãptãmâni de gestaţie, va fi înregistrat în registrul de naşteri.
ART. 3
Pentru nou-nãscutul viu se completeazã foaia de observaţie clinicã a nou-nãscutului.
Fãtul nãscut mort
ART. 4
(1) Produsul de concepţie fãrã semne de viaţã expulzat din organismul matern dupã vârsta de gestaţie de 28 de sãptãmâni este declarat fãt nãscut mort.
(2) Acesta se înregistreazã ca fãt nãscut mort în registrul de naşteri de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie care a asistat sau a supravegheat naşterea.
ART. 5
Expulzia din organismul matern a unui produs de concepţie fãrã semne de viaţã înainte de vârsta gestaţionalã de 28 de sãptãmâni este declaratã şi înregistratã ca avort.
ART. 6
Pentru fãtul nãscut mort nu se completeazã foaia de observaţie clinicã a nou-nãscutului.
ART. 7
Pãrinţii unui fãt nãscut mort sau decedat ulterior naşterii au dreptul de a opta pentru incinerarea ori înhumarea acestuia. Modelul de formular pentru exprimarea acestei opţiuni este prezentat în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
Întocmirea certificatului medical constatator al naşterii
ART. 8
Certificatul medical constatator al naşterii se elibereazã în termen de 24 de ore de la naştere. Rãspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revine medicului care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea, iar când acesta nu îşi poate îndeplini obligaţiile, medicului şef de secţie obstetricã-ginecologie.
ART. 9
Certificatul medical constatator al naşterii, atât pentru nou-nãscutul viu, cât şi pentru fãtul nãscut mort, se întocmeşte pe formularul-tip, care va trebui sã poarte numãr de înregistrare, data completãrii, data certã a naşterii, sigiliul/ştampila unitãţii sanitare emitente, semnãtura şi parafa medicului obstetrician care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea.
ART. 10
La întocmirea certificatului medical constatator al fãtului nãscut mort nu se completeazã rubricile "prenumele", "cetãţenia" şi "codul numeric personal", iar în rubrica "din care rezultã cã s-a nãscut un copil ..........." se înscrie cuvântul "mort".
ART. 11
În situaţia în care un nou-nãscut viu a decedat şi naşterea nu a fost încã înregistratã la momentul decesului, se înregistreazã mai întâi naşterea şi se întocmeşte certificatul medical constatator al nãscutului viu, apoi se întocmeşte certificatul medical constatator al decesului.
ART. 12
În cazul în care naşterea completã (inclusiv expulzia placentei) are loc în afara unei unitãţi sanitare, asistatã sau nu de cãtre personal medical, certificatul medical constatator al naşterii se elibereazã de cãtre medicul de familie al mamei. Dacã mama nu este înscrisã la un medic de familie, certificatul medical constatator al naşterii se elibereazã de cãtre spitalul pe raza cãruia a avut loc naşterea.
Declararea şi înregistrarea naşterii la starea civilã
ART. 13
Declararea şi înregistrarea naşterii la starea civilã se fac de cãtre pãrinţi în termenele prevãzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 14
În cazul în care pãrinţii nu pot face acest lucru, spitalul în care a avut loc naşterea are obligaţia de a declara şi înregistra naşterea la starea civilã în termenele prevãzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Rãspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revine medicului şef de secţie obstetricã-ginecologie.
ART. 15
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sãnãtãţii,
Ritli Ladislau
Bucureşti, 4 aprilie 2012.
Nr. 359.
ANEXĂ
- Model -
Domnule manager,
Subsemnatul/Subsemnata, ................., domiciliat/domiciliatã în oraşul ................, str. ........... nr. ......., bl. ......, sc. ......, et. ......, ap. ......., judeţul/sectorul .............. telefon ........../........., act de identitate (C.I./B.I.) seria ...... nr. ........, eliberat la data de ...../...../....... de cãtre ................, în calitate de ........... al/a copilului decedat nãscut la data de ...../...../........,
[] nu sunt de acord cu incinerarea copilului meu decedat şi în acest caz mã oblig sã aduc o copie a adeverinţei de înhumare.
[] sunt de acord cu incinerarea copilului meu decedat.
Aparţinãtorul va bifa varianta care corespunde opţiunii sale.
Data: ...../...../.......
Semnãtura ...........
----------