topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

10.03.2010

Permis de conducere. Acte necesare, pre-schimbare, recuperare

Dacă aţi efectuat cursurile unei şcoli de şoferi şi în urma examenului aţi obţinut categoria pentru care aţi fost şcolarizat, urmează să vă ridicaţi, permisul de conducere de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul instituţiei prefectului -  birou situat în  incinta Inspectoratelor de poliţie judeţene in raza cărora aveţi domiciliul.

Acte necesare pentru eliberarea unui permis de conducere:

 • actul de identitate al solicitantului în original şi copie ;
 • chitanţa de plată a contravalorii noului permis de conducere, achitată la C.E.C. sau B.C.R.;
 • permisul de conducere vechi, în original în cazul adăugării altor categorii.

Dacă sunteţi deja posesorul unui permis de conducere, indiferent de categorie şi acesta trebuie preschimbat din diferite motive ca de exemplu: expirarea valabilităţii acestuia, deteriorarea lui, schimbarea domiciliului posesorului, etc. veţi avea nevoie de următoarele acte:

 • fişa deţinătorului permisului de conducere completată prin dactilografiere cu datele de stare civilă ale solicitantului şi semnată de acesta în locul prevăzut, fişă pe care o găsiţi la centrele specializate(birourile de copiat acte) de pe lângă Inspectoratele de poliţie judeţene
 • chitanţa reprezentând contravaloarea permisului de conducere achitată la C.E.C. sau  B.C.R.;
 • permisului de conducere a cărui preschimbare se solicita în original şi copie;
 • actului de identitate in original şi copie;
 • fişa medicală tip, în cazul în care permisul va fi preschimbat după expirarea valabilităţii acestuia (controlul medical se efectuează la policlinici abilitate în acest sens iar fişa medicală are valabilitatea de un an de la data încheierii, deci dacă efectuaţi controlul medical şi primiţi avizul favorabil, trebuie sa preschimbaţi permisul în cursul unui an de zile, altfel fişa medicala va expira).

Iar în cazul în care vă preschimbaţi permisul de conducere deoarece aţi schimbat numele şi/sau domiciliul, mai aveţi nevoie pe lângă documentele arătate mai sus, de documentul care atestă schimbarea numelui, respectiv certificatul de căsătorie sau sentinţa de divorţ (după caz), în original şi copie.

Dar daca aţi pierdut sau vi s-a furat permisul de conducere?

Atunci, pentru eliberarea unui nou permis de conducere în cazul pierderii sau  furtului ( conf. art.43 din Regulamentul de aplicare al O.U.G.195/2005 "titularul permisului de conducere, trebuie să declare pierderea, furtul sau distrugerea acestui document, autorităţii emitente, in cel mult 48 ore de la constatare şi să solicite eliberarea unui nou permis de conducere), vă sunt necesare:

 • fişa deţinătorului permisului de conducere completată prin dactilografiere cu datele de stare civilă  şi semnătura deţinătorului la locul prevăzut;
 • chitanţa reprezentând contravaloarea permisului de conducere, achitată la C.E.C. sau B.C.R.;
 • declaraţia de pierdere înregistrata la cea mai apropiata unitate de poliţie în termen de 48 ore de la pierderea permisului;
 • actul de identitate în original şi copie;
 • fişa medicală tip, avizată de policlinica de specialitate (numai dacă permisul de conducere pe care l-aţi pierdut sau vi s-a furat este expirat).

Potrivit Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (D.R.P.C.I.V.) din cadrul MAI, începând din data de 16.07.2009, va intra în aplicare serviciul de curierat rapid pentru livrarea permisului de conducere şi a certificatului de înmatriculare la domiciliul titularului documentului. Astfel, după depunerea documentelor mai sus menţionate, la serviciul public comunitar, permisul de conducere în original va fi livrat la domiciliul titularului documentului, în termen de 15 zile de la data dovezii înlocuitoare.

După acest termen, dacă documentul original nu s-a primit la domiciliu prin postă, acesta se poate ridica de la serviciul public comunitar unde a fost depus dosarul, iar dacă nu se afla la respectivul serviciu, se va elibera un alt document fără să se mai achite contravaloarea acestuia.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite