10.03.2010
Dobândirea permisului de conducere
Cu siguranţa multe persoane, doresc obţinerea permisului de conducere pentru categoria B (autoturisme) sau dacă sunt posesorii acestei categorii, probabil doresc obţinerea unei alte categorii cum ar fi: categ.A(motocicletă) C, CE (camion, camion cu remorca), D,DE (autobuz, autobuz cu remorca).
De aceea, vă prezentam în continuare principalele informaţii care vă pot ajuta atunci când vă hotăraţi să obţineţi una din categoriile auto menţionate mai sus. Pentru obţinerea unui permis de conducere sunt necesare parcurgerea mai multor etape şi anume: efectuarea cursurilor teoretice şi practice în vederea obţinerii permisului de conducere, întocmirea dosarului ce cuprinde documentele necesare pentru programarea la examenului auto, susţinerea examenului propriu-zis şi după promovarea examenului auto, ultima etapă constă în eliberarea permisului.
Pregătirea candidaţilor care solicită obţinerea permisului de conducere se poate efectua atât în cadrul şcolilor de şoferi autorizate cât şi de câtre instructorii auto independenţi dar numai pentru categoriile sau subcategoriile A, A1, B, B1 şi BE.
Aşadar, persoana care doreşte să înceapă orele de condus nu se mai poate urca la volan dacă nu stăpâneşte foarte bine regulile de circulaţie, condiţie impusa de legislaţia în vigoare pentru a exclude pe cât posibil, atât pericolul pentru pietoni, cât şi pentru ceilalţi şoferi aflaţi în trafic. Înainte de începerea cursurilor practice, aceasta trebuie să susţină şi să promoveze mai întâi testul de cunoştinţe teoretice în cadrul şcolii de şoferi. Totodată, înainte de începerea cursurilor de pregătire în cadrul şcolilor de şoferi, solicitantul trebuie să mai facă dovada faptului că este apt din punct de vedere psihologic şi medical pentru conducerea de autovehicule sau tramvaie.
Condiţii pe care trebuie să le îndeplinească o persoană care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere:
- să aibă vârsta de cel puţin 18 ani, cu următoarele excepţii:
- cel puţin 16 ani, pentru subcategoriile A1 şi B1;
- cel puţin 21 de ani, pentru categoriile D, D+E, Tb(trolebuz) şi Tv(tramvai) şi subcategoriile D1 şi D1+E;
- să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
- să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicită examinarea.
- să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa în raza de competenţă a Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor unde solicită să fie examinată.
Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care se află la studii în România pe o perioadă de cel puţin 6 luni, vor fi examinaţi şi li se va elibera permisul de conducere de către autoritatea competentă pe raza căreia se află instituţia de învăţământ. Dosarul de examinare în vederea obţinerii unei categorii de permis trebuie să cuprindă următoarele documente:
- cerere-tip, semnată de solicitant;
- fişa de şcolarizare care va conţine datele de stare civilă ale candidatului, forma de pregătire teoretică şi practică realizată de unităţile autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care se solicita examinarea, completată prin dactilografiere şi semnată de candidat; pe această fişă se aplică o fotografie color a acestuia în spaţiul special destinat, iar pe verso avizul unităţii sanitare autorizate”apt medical pentru conducerea autovehiculelor” din categoria sau subcategoria pentru care se solicită examinarea;
- avizul psihologic;
- certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate (pentru cetăţenii străini cu reşedinţa sau domiciliul în România, acesta se eliberează de Inspectoratul General al Poliţiei Romane);
- copia documentului de identitate;
- chitanţa de plată a taxei de examinare, a cărei valoare diferă în funcţie de categoria pentru care se solicită examinarea;
- copia actului de studii, care va face dovada absolvirii, cel puţin, a cursurilor primare;
- copia permisului de conducere, în cazul persoanelor care solicită obţinerea unei noi categorii (subcategoria);
- fişa destinatorului permisului de conducere, completată de asemenea cu datele de stare civilă ale solicitantului;
- copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul persoanelor care solicită examinarea pentru obţinerea unui nou permis de conducere;
- pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate – declaraţie notarială autentificată din care să rezulte că nu mai posedă un alt permis de conducere, nu i-a fost anulat sau suspendat, precum şi documente din care să rezulte reşedinţa în România.
Examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în două probe:
a) proba teoretică, de cunoaştere a legislaţiei rutiere, a tehnicilor de acordare a primului ajutor medical şi a noţiunilor elementare de mecanică auto, numărul întrebărilor de la proba teoretică este stabilit în funcţie de categoria pentru care este examinat solicitantul; În cazul cetăţenilor străini cu domiciliu şi/sau rezidenţa în România examinarea la proba teoretică se poate efectua, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională.
b) proba de conducere a autovehiculului în traseu, corespunzătoare categoriei de permis solicitat, cu excepţia categoriei A şi subcategoriei A1 pentru care se verifică numai îndemânarea în conducere în poligoane special amenajate.
Rezultatul examinării se consemnează prin calificativul “admis” sau “respins”. Persoana care nu promovează oricare dintre probe este declarata “respins”. După susţinerea celor două probe ale examenului şi promovarea acestora, se va elibera un nou permis de conducere în care va fi menţionată şi categoria pentru care s-a susţinut examenul. Trebuie să menţionam ca în prezent există un proiect de modificare a procedurii de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, dar deocamdată este supus dezbaterii publice.