topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

06.05.2010

Pensionare anticipata

Dacă nu ai împlinit încă vârsta standard de pensionare află cum poţi totuşi să te pensionezi anticipat şi care sunt condiţiile pentru a benficia de o astfel de pensie.

Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale reglementează pensia anticipată stabilind că asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensionarea anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare. Trebuie să ştii însă ca, spre deosebire de pensia pentru limită de vârstă, la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au în vedere anumite perioade asimilate (perioada cât asiguratul a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar sau a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat), precum şi perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii cu cel al pensiei pentru limită de vârstă. Dacă nu te încadrezi la pensia anticipată pentru că nu ai depaşit stagiul de cotizare cu peste 10 ani, dar ai realizat stagiul complet de cotizare, sau ai depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 10 ani poţi solicita pensie anticipată parţială cu reducerea vârstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani. Nici în acest caz nu se iau în calcul la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale perioadele menţionate mai sus (cele asimilate si cele de pensie de invaliditate). În acest caz, cuantumul pensiei se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare este urmatorul: 0,50% - pentru depaşirea stagiului complet cu o perioadă de până la 1 an 0,45% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 1 an 0,40% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 2 ani 0,35% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 3 ani 0,30% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 4 ani 0,25% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 5 ani 0,20% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 6 ani 0,15% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 7 ani 0,10% - pentru depaşirea stagiului complet cu peste 8 ani 0,05% - pentru depaşirea stagiului complet cu o perioadă între 9 şi 10 ani La împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute de lege, pensia anticipată sau după caz, pensia anticipată parţială, devine pensie pentru limită de vârstă.

consultanta juridica articole pe aceeasi tema tipareste articolul

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

completeaza articolul

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite