topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

19.04.2010

Mai exista sau nu carnetele de munca?

Legislaţia privind întocmirea şi completarea carnetelor de muncă a cunoscut mai multe schimbări în ultima perioadă în tendinţa legiuitorului de a se renunţa la acestă formă de evidenţă şi a se înlocui cu un sistem electronic, care să nu mai implice formalităţi greoaie şi dificultăţi de completare. De când intră însă în vigoare noul sistem de evidenţă a vechimii în muncă, a drepturilor salariale şi a altor informaţii privind fiecare salariat?

Potrivit ultimei modificări în acest sens a Codului Muncii (art.296) realizată prin OUG nr.148/2008 s-a stabilit ca până la data de 31 decembrie 2010, vechimea în muncă să se probeze în continuare pe baza carnetului de muncă (amânându-se astfel acest moment ce a fost iniţial stabilit pentru ianuarie 2004, fiind prelungit apoi de mai multe ori). Modul de întocmire, ţinere, completare a carnetului de muncă este în prezent reglementat de Decretul nr.92/1976 privind carnetul de muncă, cu modificările ulterioare,  ce va fi abrogat, potrivit aceleeasi ordonanţe de urgenţă, la data de 1 ianuarie 2011.

Aşadar, în acest moment sunt încă valabile dispoziţiile acestui act normativ, ce se vor aplica în continuare până la data abrogării sale menţionată mai sus. După data abrogării Decretului nr. 92/1976, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu posedă carnet de muncă, de către instanţa judecătorească competentă să soluţioneze conflictele de muncă (tribunalul de la domiciliul salariatului).

Salariatul va trebui să depună înscrisuri sau să administreze alte probe din care să rezulte existenţa raporturilor de muncă. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor acestui act normativ. După abrogarea Decretului 92/1976, angajatorii care păstrează şi completează carnetele de muncă le vor elibera salariaţilor  în mod eşalonat, până la data de 30 iunie 2011, pe bază de proces-verbal individual de predare-primire.

De asemenea, inspectoratele teritoriale de muncă ce deţin carnetele de muncă ale salariaţilor le vor elibera până la aceeaşi dată, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse. Aşadar, deocamdată se mai completează carnete de muncă, fiind obligatorie întocmirea lor de către inspectoratul teritorial de muncă, în 30 de zile de la încadrarea în muncă, unii angajatori putând solicita să păstreze şi să completeze ei aceste carnete de muncă.

consultanta juridica articole pe aceeasi tema tipareste articolul

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

completeaza articolul

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite