topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

04.03.2010

Cum se poate modifica un contract colectiv de munca?

Contractul colectiv de muncă se încheie de regulă pe o perioadă determinată, de minimum 12 luni, sau pe durata unei lucrări determintate, în conformitate cu Codul muncii şi cu Legea nr.130/1996 privimd contractul colectiv de muncă. Însă în anumite cazuri se impune modificarea unor clauze ale contractului colectiv de muncă, deşi acesta a fost negociat şi semnat de părţi.

În continuare vă prezentăm câteva aspecte legate de cauzele şi condiţiile modificării contractelor colective de muncă. De regulă, contractele colective de muncă se modifică prin voinţa parţilor care l-au încheiat, patronatul şi sindicatul sau reprezentanţii salariaţilor. Nu se poate ca una din părţi, în mod unilateral să dispună modificarea ontractului colectiv de muncă, ci trebuie să existe acordul ambelor părţi. Există însă şi o situaţie de excepţie în care modificarea contractului intervine independent de voinţa părţilor contractante şi anume în situaţia în care intervin în privinţa drepturilor prevăzute  în contract reglementări legale mai favorabile. Asemenea modificări se produc de drept, fără ca părţile contractante să fie nevoite să modifice prin acordul lor clauzele contractuale.

Modificarea clauzelor poate fi impusă însă părţilor în cazul în care prin anumite legi sunt dispuse modificări obligatorii ale contractelor colective de muncă, caz în care părţilor contractante li se poate stabili un termen pentru realizarea modificărilor. Prin acordul părţilor pot interveni modificări ale contractelor colective de muncă  pentru completarea unor clauze, introducerea anumitor condiţii ce nu au fost reglementate la încheierea contractului, eliminarea unor clauze etc. Aceaste modificări se realizează prin încheierea unui act adiţional la contractul colectiv, în urma negocierii părţilor.

Partea care iniţiază procedura de modificare va formula o cerere de modificare pe care o va transmite celeilalte părţi, în scris, cu cel puţin 30 de zile înainte de data la care se doreşte începerea negocierilor. Părţile vor negocia cu privire la modificările propuse şi, dacă se ajunge la un consens se va încheia şi semna actul adiţional corespunzător. Acesta va  fi înregistrat, ca şi contractul colectiv de muncă, la direcţia de muncă teritorială.

Orice modificare a contractului colectiv de muncă devine aplicabilă, şi deci obligatorie pentru părţi, de la momentul înregistrării sale la organele competente sau, după caz, de la o dată ulterioară stabilită de părţi în cuprinsul actului adiţional corespunzător.

consultanta juridica articole pe aceeasi tema tipareste articolul

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

completeaza articolul

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite