topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

02.06.2010

În ce condiţii poate fi dezmoştenită o persoană?

Deşi legea stabileşte anumite drepturi la moştenire în favoarea rudelor defunctului şi a soţului supravieţuitor al acestuia, există şi situaţii în care aceste persoane pot fi înlăturate de la moştenire prin voinţa defunctului. În acest mod, defunctul dezmoşteneşte practic anumite rude pe care nu le agrează sau cu care nu are relaţii bune şi nu doreşte ca acestea să poată beneficia de moştenirea lui.

Dezmoştenirea, numită şi exheredare, reprezintă deci o clauză sau o dispoziţie a testamentului lăsat de defunct prin care acesta decide să înlăture de la moştenirea pe care o lasă anumiţi moştenitori, care altfel ar fi beneficiat în mod legal de moştenire.

Poate fi înlăturat unul sau mai mulţi moştenitori, chiar toţi moştenitorii. Însă, în toate cazurile, moştenitori rezervatari (cărora legea le instituie un anumit drept special la moştenire, numit rezervă succesorală) vor avea dreptul să culeagă rezerva. Deci dreptul celui ce lasă moştenirea de a dezmoşteni anumite persoane este totuşi limitat, neputând să încalce această rezervă. Există doua tipuri de dezmoştenire: directă sau expresă şi indirectă.

  • Dezmoştenirea directă/expresă

Această modalitate de exheredare se realizează, prin inserarea expresă in testament, de către cel ce lasă moştenirea a unei clauze prin care înlătură unul sau mai mulţi moştenitori de la moştenire. Ca urmare a dezmoştenirii unora dintre moştenitori, ceilalţi moştenitori care au dreptul de a beneficia de moştenire vor obţine, proporţional cu cotele lor succesorale şi partea ce s-ar fi cuvenit moştenitorilor ce au fost înlăturaţi de la moştenire prin voinţa defunctului. În situaţia dezmoştenirii totale, a tuturor moştenitorilor legali (şi inexistenţei unor moştenitori rezervatari), bunurile defunctului ar reveni statului, cu titlu de moştenire vacantă.

  • Dezmoştenirea indirectă/implicită

În situaţia în care defunctul lasă un testament prin care atribuie bunurile sale (mai puţin partea cuvenită rezervatarilor) unei terţe persoane, ceilalţi moştenitori legali nu mai pot beneficia de moştenire, deci sunt implicit dezmoşteniţi. Oricare din situaţiile enumerate presupune voinţa defunctului ca anumite persoane să nu beneficieze de moştenirea sa. Există şi posibilitatea ca defunctul să prevadă expres în testament că sunt înlăturaţi de la moştenire, dezmoşteniţi, numai moştenitorii care vor încerca anularea testamentului, pe calea unei acţiuni în justiţie, dezmoştenirea intervenind în acest caz ca o sancţiune faţă de atitudinea moştenitorilor.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite