topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

02.09.2011

Ce drepturi succesorale au mostenitorii in noul cod civil ?

 

O problemă foarte des dezătută este cea cu privire la rezerva succesorală și cotitatea disponibilă. De menționat este diferența care există între cele două și anume :

 • Rezerva sucesorală este acea parte din patrimoniul celui care lasă moștenirea la care moștenitorii au dreptul în virtutea legii, împotriva voinței defunctului manifetată prin liberalități făcute în timpul vieții și/sau prin dispoziții testamentare pentru cauză de moarte, iar

 • cotitatea disponibilă ("partea disponibilă a bunurilor") este acea parte a patrimoniului care excede rezervei succesorale și de care defunctul putea dispune liber, neîngradit, inclusiv prin donații și dispoziții testamentare.

Rezerva succesorală este privită diferit de noul Cod Civil care definește rezerva succesorala ca pe o cotă fixă calculate tot dintr-o cotă fixă.

În sistemul legii civile române actuale, singurii moștenitori rezervatari sunt : descendenții, ascendenții privilegiați și soțul supraviețuitor, iar în ceea ce privește Noul Cod Civil acesta cuprinde toate clasele de moștenitori legali.

În ceea ce privește întinderea rezervei succesorale, aceasta variază în funcție de calitatea și numărul moștenitorilor rezervatari.

După actualul Cod Civil cuantumul rezervei succesorale este determinat sub forma unei fracțiuni din moștenire, astfel:

 • 1/2 din moștenire pentru un copil

 • 2/3 din moștenire pentru 2 copii

 • ¾ din moștenire pentru 3 sau mai mulți copii

Potrivit art.1088 din Noul Cod Civil, specifică faptul că rezerva descendenților va fi de jumătate din cota succesorală care li s-ar fi cuvenit ca mostenitori legali, în lipsa liberalităților sau dezmoștenirilor. De aici rezultă că în cazul unei dezmoșteniri de către defunct a unicului său copil, acesta tot va avea dreptul la o rezervă de ½ din averea părintelui său, urmând ca restul cotei de ½ să se împartă mod corespunzător între moștenitorii legali dintr-o clasă subsecventă sau în situația unui testament , să-I revină celui gratificat prin legat.

Totodată, înlăturarea din dreptul de a moșteni ca successor legal va atrage și imposibilitatea de a beneficia de rezerva succesorală.

Și în privința cotității disponibile a soțului supraviețuitor, Noul Cod Civil aduce modificări introducând un nou sistem de calcul.

Potrivit art.972 din Noul Cod Civil, cota soțului supraviețuitor este de:

 • ¼ din moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului
 • 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs atât cu descendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului
 • ½ din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați
 • 1/3 din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului

De asemenea, alin.2 al art.972 din Noul Cod Civil mentionează modalitatea de calcul a cotei soțului supraviețuitor în concurs cu moștenitori legali aparținând unor clase diferite , și anume aceasta "se stabilește ca și când acestea ar fi venit numai cu cea mai apropiată dintre ele".

În ceea ce privește dreptul de abitație al soțului supraviețuitor, acesta este gratuit, inalienabil și insesizabil și se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moștenirii.

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite