topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

18.02.2010

Contract de antrepriza, raspunderea antreprenorului

Vi s-a prestat vreun serviciu sau v-aţi construit o casă şi aveţi probleme cu antreprenorul dvs?

Nu reuşiţi să remediaţi defecţiunile de la imobilele construite în pripă şi doar cu scopul de a vă lua banii ? Iată câteva informaţii despre ceea ce ar trebui să însemne răspunderea antreprenorului.

Contractul de antrepriză este simplu definit de Codul civil. Acesta este un contract între antreprenor şi client, în baza căruia antreprenorul se obligă să execute pe riscul său şi în mod independent o lucrare, în schimbul unui preţ ce va fi achitat de client. Antrepriza reprezintă o importanţă practică deosebită deoarece pe baza acestui contract se execută lucrări de valoare şi importanţă (cum ar fi construcţii ) sau se prestează diferite servicii, contractul de antrepriză luând forma în acest caz a contractelor de prestări servicii.

Contractul de antreprinză este un contract:

 • sinalagmatic, deoarece cuprinde drepturi şi obligaţii reciproce pentru părţile contractuale;
 • cu titlu oneros, deoarece presupune plata unei sume de bani de către client în contul antreprenorului pentru serviciile desfăşurate de acesta;
 • comutativ, deoarece este  un contract cu titlu oneros la încheierea căruia părţile cunosc întinderea obligaţiilor şi astfel pot aprecia valoarea acestora pentru prestaţii echivalente;
 • cu executare succesivă, antreprenorul desfăşurând serviciile pe etape, iar plăţile efectuându-se corespunzător;
 • consensual, părţile putând încheia acest contract prin simplul acord de voinţă,  indiferent de forma în care acest acord este exprimat.

Având în vedere importanţa acestui tip de contract, iată cateva dintre obligaţiile pe care un antreprenor trebuie să şi le asume, indiferent de tipul de lucrare efectuată:

 1. Antreprenorul răspunde pentru neexecutarea culpabilă a lucrarii. Pentru a vă acoperi de astfel de probleme sau pentru a acoperi măcar pierderile suferite este recomandat ca prin contractul încheiat să se stabilească daune interese pentru neexecutare sau obligarea antreprenorului la executare sub sancţiunea plăţii de daune cominatorii. Daunele cominatorii sunt sumele de bani, pe care antreprenorul este obligat să le plătească clientului, pentru fiecare zi de întârziere până la executarea obligaţiei sale.
 2. Antreprenorul răspunde pentru viciile lucrării.
 3. În categoria viciilor intră atât cele aparente, cât şi cele ascunse.
 4. În ceea ce priveşte viciile aparente, clientul nu le mai poate invoca în cazul în care a efectuat recepţia lucrării şi nu a avut obiecţiuni sau rezerve la aceasta. Recepţia lucrării echivalează cu descărcarea antreprenorului şi îl decade pe client din dreptul de a  mai invoca ulterior viciile ascunse. Excepţie de la această regulă o reprezintă situaţia în care acordul clientului a fost obţinut de antreprenor prin fraudă.
 5. În schimb, antreprenorul răspunde întotdeauna de viciile ascunse ale materialelor procurate de el şi ale lucrării, chiar şi după ce lucrarea a fost recepţionată de client sau nu a fost executată personal de antreprenor. În domeniul construcţiilor răspunderea antreprenorului pentru viciile ascunse ale construcţiei se întinde pe o durată de 10 ani, calculată de la recepţia lucrării, iar pentru viciile structurii de rezinstenţă, rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi execuţie în vigoare la data realizării construcţiei, răspunderea se întinde pe toată durata de existenţă a construcţiei.

consultanta juridica articole pe aceeasi tema tipareste articolul

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

completeaza articolul

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite