topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

16.03.2011

Ce este clauza penală?

În diferite contracte se poate întâlni o anumită clauză prin care părțile se obligă ca în cazul în care nu execută contractul să platească celeilalte părți o sumă de bani drept despăgubire. Aceasta este denumită clauză penală.

Așadar clauza penală este o convenție a părților unui contract, prin care acestea evaluează convențional despăgubirile  sau daunele-interese pentru acoperirea prejudiciului suferit de una din părți în caz  de neexecutare a obligațiilor contractuale de către celaltă parte. Clauza penală poate fi inclusă de părți direct în contractul încheiat sau poate fi cuprinsă într-un act separat, însă întodeauna este necesar ca o astfel de clauză să fie stabilită anterior producerii prejudiciului. Conform Codului Civil, clauza penală constă în obligația debitorului (partea care nu și-a executat obligația) de a presta creditorului (partea în favcoarea căreia trebuia executata obligația) o sumă de bani sau o altă valoare patrimonială (evaluabilă în bani), în cazul în care nu își execută obligația contractuală, o execută cu întârziere sau necorespunzator.

Prin fixarea anticipată a cuantumului prejudiciului de către părți prin stipularea unei clauze penale, părțile contractante nu mai trebuie să se adreseze justiției pentru ca aceasta să evalueze și stabilească prejudiciul și nu mai sunt nevoite să probeze întinderea acestui prejudiciu. Clauza penală are caracterul unui contract astfel încât trebuie să îndeplinească toate condițiile de validitate ale unui contract și în același timp are forța obligatorie a unui contract. În aceste condiții, chiar dacă una din părți se adresează instanței de judecată, aceasta nu are posibilitatea de a micșora sau mări cuantumul clauzei penale și nici nu poate să verifice întinderea prejudiciului suferit de partea respectivă.

Ceea ce trebuie reținut este că legea interzice stabilirea unei clauze penale în contractele de împrumut, în cazul acestora fiind datorata, în caz de neexecutare sau executare cu întarziere, dobânda legala aplicabila.

În toate cazurile pentru a deveni aplicabilă clauza penală, trebuie să fie îndeplinite condițiile legale pentru acordarea de despăgubiri, respectiv condițiile răspunderii civile a părții care nu și-a executat corespunzător sau la termen obligațiile pe care și le-a asumat prin contract.

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite