topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

27.02.2010

Indexarea tichetelor de masă

Sunteţi angajator şi acordaţi salariaţilor tichete de masă sau  sunteţi salariat şi beneficiaţi de astfel de tichete? Atunci trebuie să ştiţi că, începând cu data de 1 septembrie 2009, valoarea nominală a tichetelor de masă va fi indexată de la 8,48 lei la 8,72 lei.

Tichetele cu valoarea nominală de 8,48 de lei vor fi în continuare acceptate, în limita valabilităţii lor şi în funcţie de clauzele contractului încheiat de angajator cu unitatea emitentă a tichetelor. Sumele corespunzătoare tichetelor de masă acordate de angajator, în limitele valorii nominale, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venitul sub formă de salariu. Tichetele de masă se distribuie lunar de către angajator, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare, numărul de tichete de masă acordat fiecărui salariat fiind corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea.

Însă, deşi salariatul primeşte în avans tichetele de masă, poate utiliza, lunar, doar un număr de tichete de masă egal cu numărul de zile în care lucrează efectiv, iar pe zi poate utiliza, maximum două tichete de masă. Tichetele de masă neutilizate într-o lună vor fi restituite angajatorului, la finele fiecărei luni, precum şi în cazul încetării contractului individual de muncă. Tichetele de masă pot fi utilizate în unitaţi de alimentaţie publică, cantine-restaurant, bufete, cu care unităţile care au emis tichetele au contractat prestarea serviciilor respective. Atenţie însă, trebuie sa fie cheltuită întreaga sumă ce reprezintă valoarea nominală a tichetului.

Dacă suma produselor alimentare solicitate de salariat este mai mică decât valoarea nominala a tichetelor de masă, utilizarea acestora este considerată integrală, fiind interzisă, prin lege, acordarea unui rest de bani la tichetul de masă. Pentru angajatorii sau salariaţii care nu au acordat, respectiv nu au beneficiat până în prezent de această formă de alocaţie de hrană, vă informăm că tichetele de masă reprezintă bonuri valorice, emise de unităţi specializate, ce pot fi utilizate de salariaţi pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite