topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

14.03.2011

Tăgada paternităţii

Plecând de la faptul că rudenia, dincolo de însemnătatea sa morală este o legătura juridică între persoane, din descendenta acestora una din alta, ori, dintr-un autor comun precum şi prin adopţie, stabilirea - descendenţei este o chestiune de o importanţă deosebită, luând în calcul şi efectele juridice pe care starea de rudenie le determină, cum ar fi: obligaţii de întreţinere, drepturi succesorale, incapacităţi etc.

Filiaţia faţă de tată rezultă din faptul concepţiei copilului. Acest fapt se dovedeşte prin prezumţia de paternitate, consacrată de art.53 C.fam. "Copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei", iar "Copilul născut după desfacerea căsătoriei, declararea nulităţii sau anularea căsătoriei are ca tată pe fostul soţ al mamei, dacă a fost conceput în timpul căsătoriei şi naşterea a avut loc înainte ca mama să fi intrat într-o nouă căsătorie."

Astfel, stabilirea paternităţii se face în mod diferit, dupa cum este vorba de un copil din căsătorie (cel nascut în timpul căsătoriei) ori este vorba de un copil din afara căsătoriei (cel nascut înainte de căsătorie ori în situaţia în care părinţii nu sunt căsătoriţi). Deci, dacă filiaţia faţă de mamă, este mai usor de stabilit, aceasta rezultand însaşi din faptul naşterii, în cazul stabilirii paternităţii apar însa unele probleme cu privire la posibilitatatea mai mare de „îndoială"  asupra respectivei filiaţii.

Negarea paternităţii pe cale judecătorească - tăgada de paternitate, urmăreşte înlăturarea prezumţiilor de paternitate menţionate mai sus. Astfel, prin acţiunea în tăgada paternităţii soţul femeii căsătorite care a născut un copil, urmăreşte să răstoarne în justiţie prezumţia de paternitate care operează împotriva sa.

Modificările aduse Codului Familiei de către Legea nr. 288/2007, conferă calitatea de titular al acţiunii în tăgada paternităţii atât soţului mamei, cât şi copilului sau chiar mama acestuia, acţiunea putând fi, în toate cazurile, continuată de către moştenitori, cu condiţia ca titularii acesteia să nu fi renunţat la acţiune sau aceasta să nu se fi prescris.

Când acţiunea este intentată de către soţul mamei copilului, calitatea de pârât o are copilul a cărui paternitate se tăgăduieşte. Dacă acest copil este lipsit de capacitate de exerciţiu deci are vârsta de până la 14 ani, va fi reprezentat de mamă sau, după caz de tutore. În cazul în care copilul decedează în timpul procesului, acţiunea va fi continuată împotriva tutorelui. Dacă acţiunea este intentată de către mama copilului, calitatea de pârât o are soţul mamei, iar dacă acţiunea este intentată de către copil, calitatea de pârât o are prezumtivul tată.

Acţiunea în tăgada paternităţii trebuie să fie introdusă în forma prevazută de lege pentru orice acţiune, adresată instanţei de judecată, în care să se expună motivele de fapt pentru care în concepţia reclamantului este "cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului".

Este necesar ca această acţiune sa fie introdusă într-un termen de 3 ani, calculaţi de la data naşterii, în cazul în care mama copilului este reclamantă. În cazul soţului, termenul de 3 ani va fi socotit de la data la care acesta a luat cunoştinţă de naşterea copilului. În privinşa acşiunii introdusă de catre copil, dacă aceasta nu a fost introdusă în timpul minorităţii sale, poate fi promovată în termen de 3 ani, calculaţi de la data majoratului. În oricare dintre situaţii, fiind vorba de un termen de prescripţie, se poate apela la remediul repunerii în termen.

În acţiunea sa, reclamantul trebuie să arate situatia de fapt, în cadrul căreia să se expună motivele ce conduc la răsturnarea prezumţiei de paternitate, cu alte cuvinte că, nu soţul mamei este tatăl copilului. Astfel, în cadrul procesului, pentru stabilirea situaţiei de fapt reale, se vor administra probe, cea mai concludentă fiind expertiza medico-legala (determinarea datei probabile  a conceptiei, expertiza genetica - asa - numita „expertiza ADN", expertiza serologica etc.).

De asemenea , pot fi concludente şi alte probe, cum ar fi martorii care să confirme faptul că soţii au fost despărţiţi în fapt, în perioada în care era cu putinţă concepţia, precum şi înscrisurile, astfel încât toate aceste mijloace de probă, trebuie să determine convingerea judecătorului că, nu este cu putinţă ca soţul mamei să fie şi tatăl copilului. În acest caz, instanţa va admite acţiunea, iar din momentul ramanerii irevocabila a acesteia, copilul va fi considerat ca fiind din afara căsătoriei, fiind înlăturată starea de filiaţie faţă de „soţul mamei". Astfel, consecinţele, vor fi nu numai pentru viitor dar şi pentru trecut, nemaiexitând între copil şi soţul mamei o relatie de rudenie, fapt ce înlătură şi toate celelalte consecinţe pe care aceasta le determină (obligaţii de întreţinere, vocaţie succesorală reciprocă etc.)

În consecinţă, putem spune că scopul acţiunii în tăgada paternităţii este nu numai acela de a înlătura prezumţia de paternitate care nu corespunde adevărului, ci şi acela de a da posibilitatea copilului de a-şi stabili adevărata sa filiaţie.

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite