topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

23.04.2010

Pensia de întreţinere pentru minor

Din momentul în care instanţa pronunţă desfacerea căsătoriei, intervin mai multe probleme, printre care şi încredinţarea copiilor. Acest eveniment afectează, adesea, nu numai părţile între care s-a încheiat căsătoria, ci şi pe cei mici.

Stabilirea pensiei de întreţinere este o cerere accesorie divorţului, când există copii minori rezultaţi din căsătorie. Pensia de întreţinere reprezintă contribuţia părintelui divorţat care nu a primit custodia, la creşterea şi educarea copilului.

Dacă minorul este rezultat din afara căsătorie, dar este recunoscut de către tatăl său, atunci acordarea pensiei de întreţinere se poate cere separat, printr-o acţiune în instanţă. Trebuie înţeles încă de la început, de către ambii părinţi, că pensia de întreţinere este un drept al copilului, nu al părintelui care îl creşte. În consecinţă, acest drept nu este moral să fie inclus în eventualele negocieri privind împărţirea bunurilor din căsătorie (partaj) sau alte tipuri de înţelegeri.

La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile oibşnuite, nu şi cele întâmplătoare, cum ar fi, de exemplu, cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare. În stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere, instanţa îi acirdă minorului un venit lunar minim, asigurat de către parintele căruia nu îi este încredinţat.

Copilul beneficiază de pensie de întreţinere până la majorat, iar copilul major aflat în continuarea studiilor are dreptul de a primi pensie de întreţinere de la părinţii săi până la împlinirea vârstei de 25 ani sau 26 ani (în cazul studiilor superioare cu o durată mai mare de 5 ani).

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite