topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

07.10.2011

Desfacerea casatoriei, divortul in noul cod civil 2011

Desfacerea căsătoriei operează pe calea divorțului reglementat în Noul Cod Civil , în art. 373 - 403. Potrivit art. 373 din Noul Cod Civil, divorțul poate avea loc:

 • prin acordul soților, la cererea ambilor soți, ori la cererea unuia dintre soți care este acceptată de celălalt;

 • atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; instanța stabilește culpa unuia dintre soți în destrămarea căsătoriei sau culpa comună a soților, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorț;

 • la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; divorțul se poate pronunța chiar din culpa exclusivă a soțului reclamant, cu excepția situației în care pârâtul se declară de acord cu divorțul, când acesta se va pronunța fără a se menționa culpa soților;

 • la cererea soțului, a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei, caz în care desfacerea căsătoriei se pronunță fără a se face mențiune despre culpa soților.

Desfacerea căsătoriei prin acordul soților poate fi pronunțată atât pe cale judiciară, cât și pe cale administrativă sau notarială, însă diferența este că divorțul pronunțat pe cale judiciară se pronunță indiferent de data încheierii căsătoriei și indiferent dacă există sau nu copii minori rezultati din căsătorie. În schimb divorțul se pronunață pe cale administrativă sau notarială numai dacă din căsătorie nu au rezultat copii minori. Pronunțarea divorțului pe cale administrativă se produce după expirarea unui termen de 30 de zile , de la depunerea cererii de divorț.

În ceea ce privește data desfacerii căsătoriei, căsătoria este desfăcută din ziua când hotărârea prin care s-a pronunțat divorțul a rămas definitivă sau de la data eliberării certificatului de divorț, în cazul divorțului pronunțat pe cale administrativă.

La desfacerea căsătoriei, soții pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, sau fiecare dintre foști soți revine la numele avut înainte de încheierea căsătoriei.

De asemenea, Noul Codul civil precizează că obligația de întreținere între soți încetează prin desfacerea căsătoriei. Soțul divorțat are dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenita înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. Aceeași obligație intervine și atunci când incapacitatea se iveste în decurs de 1 an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legatură cu căsătoria.

O noutate adusă de Noul Cod Civil este reglementată în art.390, care prevede că " în cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită", aceasta constituind o prestație compensatorie.

Această prestație se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel putin 20 de ani și ea nu poate fi cumulată cu pensia de întreținere.

Prestația compensatorie nu se poate solicita, decât odată cu desfacerea căsătoriei și poate fi stabilită:

 • în bani,

 • sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere,

 • în natura - sub forma uzufructului asupra bunurilor mobile sau imobile care aparțin debitorului.

Prestația încetează prin decesul unuia dintre soți, prin recăsătoria soțului creditor, dar și în situația când acesta obține resurse de natură să îi asigure aceleași condiții de viață, ca cele din timpul căsătoriei.

Distinct de dreptul la prestația compensatorie, Noul Cod Civil aduce în discuție și un drept al soțului nevinovat de producerea divorțiului de a fi despăgubit. Astfel , soțul nevinovat care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, este îndreptățit să ceară soțului vinovat să-l despăgubească.

În ceea ce privește divorțul cu copii, instanța de tutelă hotărăște (odată cu pronunțarea hotărârii de divorț), asupra raportului dintre părinții divorțați și copiii lor minori, luându-se în considerare interesele superioare ale minorilor, tinând seama și de învoiala părților, pe care instanța le ascultă. În acest sector Noul Cod Civil prevede că ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani este esențială și obligatorie în stabilirea intereselor acestuia.

Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere și a primi orice informație, de a-și exprima opinia cu privire la divorțul părinților, și de a fi informat asupra consecințelor pe care le poate avea acesta asupra sa.

În ceea ce privește încredințarea minorilor prin divorț, Noul Cod Civil introduce în art.397 exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, și numai pe cale de excepție, respectiv dacă există motive întemeiate și este în interesul superior al copilului, autoritatea părintească se exercită de către un singur părinte.

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite