topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

14.05.2012

Efectele divortului

 

Noul Cod civil prin art. 383-384 prezintă principalele efecte ale divorțului cu privire la raporturile nepatrimoniale dintre soți.

Din momentul rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii de divorț, calitatea de soț încetează.

Cele mai importante efecte ale divorțului în ceea ce privește raporturile nepatrimoniale dintre soți, precizate în noul Cod civil vizează:

 • numele de familie după desfacerea căsătoriei și

 • drepturile soțului divorțat.

Potrivit art. 383 din noul Cod civil, la defacerea căsătoriei prin divorț, foștii soți au următoarele alternative în ceea ce privește numele de familie:

 1. pot conveni ca soțul care a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soț să poarte acest nume și după divorț, instanța luand act de această învoială prin hotărârea de divorț;

 2. în lipsa unei învoieli între soți, instanța poate încuviința, pentru motive temeinice, cererea soțului, care a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt soț, de a purta acest nume și după divorț. Temeinicia motivelor invocate se apreciază de către instanța de judecată învestită cu soluționarea divorțului. În general, se consideră că reprezintă motiv temeinic pentru admiterea cererii existența unui interes legitim, care ar putea fi vătămat prin schimbarea numelui;

 3. în lipsa învoielii soților sau, după caz, a încuviințării date de instanță, fiecare dintre foștii soți va purta numele anterior căsătoriei.

Nici soții, prin convenția lor, și nici instanța nu va putea încuviința ca soțul care a purtat în timpul căsătoriei numele de familie al celuilalt să poarte, după desfacerea căsătoriei, atât numele, cât și numele său de familie dinaintea căsătoriei.

Numele se poate păstra, pentru motive temeinice, când persoana în cauză a folosit în exercitarea profesiei numele pe care dorește să îl obțină făcând dovada cu privire la aceasta, precum și asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume.

În ceea ce privește drepturile soțului divorțat, art.384 din noul Cod civil specifică, de asemenea că divorțul este considerat pronunțat împotriva soțului din a cărui culpă exclusivă s-a desfăcut căsătoria. Astfel soțul împotriva căruia a fost pronunțat divorțul pierde drepturile pe care legea sau convențiile încheiate anterior cu terții le atribuie acestuia. Precizăm însă, că aceste drepturi nu sunt pierdute în cazul culpei comune sau a divorțului prin acordul soților.

Un alt efect al divorțului cu privire la raporturile nepatrimoniale dintre soți ce trebuie adus în discuție se referă la capacitatea de exercițiu dobândită de femeia minoră prin căsătorieș această capacitate se păstrează chiar dacă la data divorțului ea nu împlinise vârsta de 18 ani.

Pe de altă parte însă, efectele privitoare la obligația de sprijin moral, de fidelitate, precum și cea de a locui împreună, încetează odată cu desfacerea căsătoriei.

De asemenea, divorțul nu are nicio influență în ceea ce privește cetățenia soților.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite