topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

08.01.2010

Autoritatea Tutelară

Exista posibilitatea ca atunci când întâlniţi denumirea de „autoritate tutelara” în publicaţii precum ziare si reviste, la ştirile şi reportajele de la radio si televizor, sau o auziţi pur si simplu în diferite discuţii, va întrebaţi probabil, ce reprezintă această autoritate, ce competentă şi atribuţii are şi în cadrul căror autorităţi funcţionează.

Venim in ajutorul dvs. prezentându-va mai jos principalele informaţii cu privire la aceasta autoritate. Conform Codului familiei (art.158 – 160), Autoritatea tutelară este instituţia creată pe lângă autorităţile publice locale (primăriile orăşeneşti şi municipale) având atribuţii  privitoare la stabilirea şi organizarea tutelei, la supravegherea, controlul şi îndrumarea activităţii de ocrotire a minorului şi a altor persoane cu diferite incapacităţi. Obiectul de activitate al Serviciului de Autoritate Tutelara este subordonat atât Codului familiei cât şi unor legi , cum ar fi: Legea 272/2004(forma actualizată) – privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului; Legea 487/2002 - privind sănătatea mintală şi protecţia persoanelor cu tulburări psihice; Legea 448/2006 – privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; Codul civil si de Procedură civila; Codul penal si de Procedură penală. Aşadar, obiectul de activitate al Serviciului Autoritătii Tutelare se desfăşoară în concordanţa cu dispoziţiile legislative şi constă în:

  1. Efectuarea de anchete sociale referitoare la minorii implicaţi în procesele de divorţ şi încredinţare, reîncredinţare, stabilire program de vizitare, stabilire domiciliu etc. ; la persoanele condamnate care au depus cerere de întrerupere a executării pedepsei; în cazul instituirii tutelei sau curatelei; în cazul încheierii sau rezilierii contractelor de întreţinere; privind acordarea dispensei de vârsta; în vederea obţinerii graţierii;
  2. Clarificarea situaţiei juridice a persoanelor puse sub interdicţie pe cale judecătorească, prin instituirea tutelei sau curatelei, conform art.146 din Codului Familiei, prin emiterea unor dispoziţii, referate şi adrese privind instituirea curatelei;
  3. Activităţi de monitorizare a minorilor asupra cărora s-a instituit tutelă prin instanţa de judecată şi efectuarea controalelor periodice conform art.108 din Codul Familiei, ale tutorilor, respectiv curatorilor;
  4. Rezolvarea cerinţelor instanţelor de judecată, organelor de poliţie cat şi a spitalelor de psihiatrie;
  5. Audierea minorilor delicvenţi la secţiile de poliţie sau la Parchetele de pe lângă instanţele judecătoreşti

Un alt aspect al activităţii constă în efectuarea anchetelor sociale pentru persoanele încadrate în diferite grade de invaliditate, la cererea acestora, sau a reprezentantului lor legal, necesare pentru obţinerea anumitor facilităţi. Persoanele care sunt încadrate în gradul I de invaliditate necesitã îngrijire permanentă - la cererea persoanei cu handicap, sau al reprezentantului legal, Autoritatea Tutelară propune numirea unui asistent personal. Totodată, conform legii 17/2000 un reprezentant al autorităţii tutelare, va asista persoanele vârstnice la cererea lor sau din oficiu, la încheierea contractului de întreţinere. Aceste cazuri sunt urmărite şi controlate, iar când nu sunt respectate prevederile contractului, Autoritatea Tutelară ia atitudinea corespunzătoare situaţiei ivite. Pentru fiecare caz în parte se întocmeşte o anchetă socialã, ce cuprinde ca faze: identificarea cazului, verificarea complexă la domiciliu, date personale si familiale, starea sănătăţii, starea materială, concluzii şi propuneri, respectiv descrierea situaţiei concrete a fiecărei persoane. Din ancheta socială efectuată reies problemele cu care se confruntă minorul sau persoana aflată în dificultate, iar Serviciul de Autoritate Tutelară propune o măsura adecvată situaţiei. În funcţie de măsura propusă, anchetele sociale sunt înaintate către poliţie, judecătorie, tribunal, instituţii cu caracter social, sau Autoritatea Tutelară va emite dispoziţii in conformitate cu aspectele relevate.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite