topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

03.11.2010

Persoanele care nu pot fi ascultate ca martori în procesul penal

Dacă orice persoană care are cunoştinţe dobândite direct cu propriile simţuri despre fapte sau împrejurări privitoare la o cauză penală poate dobândi calitatea de martor, în Codul de procedură penală se prevăd anumite incompatibilităţi, în sensul că persoana care este martor, să fie scutită de obligaţia de a depune declaraţie.

 

1. Prima categorie de persoane care nu pot fi audiate ca martor sunt cele obligate să păstreze secretul profesional. Astfel, conform art.79 Cod procedură penală persoana obligată să păstreze secretul profesional nu poate fi ascultată ca martor cu privire la faptele şi împrejurările de care a luat cunoştinţă în exerciţiul profesiei, fără încuviinţarea persoanei sau unităţii faţă de care este obligată a păstra secretul profesional. Această interdicţie corespunde legii penale care încriminează faptele de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului(art. 169 CP), divulgarea secretului  profesional (art.196 CP) si divulgarea secretului economic (art.298 CP).

Prin secret profesional se înţelege secretul la care se referă legea penală, şi anume secretul de stat, de serviciu şi cel al profesiei, deoarece persoanele care deţin acest secret au dobândit cunoaşterea lui prin exercitarea unei activităţi profesionale.

 

Deoarece legea nu nominalizează sfera persoanelor obligate să păstreze secretul profesional, doctrina însa, admite că în această categorie intră orice persoană fizică care îndeplineşte un serviciu public sau privat, în virtutea căruia ia cunoştinţă de anumite date ori informaţii care constituie secrete de stat, de serviciu sau profesionale. Astfel, interdicţia pentru secretul profesiei este determinată de încrederea cetăţenilor în discreţia persoanelor cărora încredinţează acest secret, ca de exemplu medici, farmacişti, avocaţi, notari, arhitecţi, preoţi, deoarece în virtutea profesiei pe care aceştia o exercită, pot afla informaţii despre aspectele particulare din viaţa unei persoane, cum sunt cele referitoare la sănătate, situaţia financiară, situaţia familială, sau viciile persoanei în cauză.

 

Divulgarea unor secrete pe care o persoană le deţine în virtutea profesiei, ar putea aduce grave prejudicii materiale sau morale unor persoane cât şi provocarea neîncrederii în exercitarea unor astfel de profesii. În cazul nerespectării acestei dispoziţii legale, persoana care divulgă fără drept anumite date care i-au fost încredinţate sau de care a luat cunoştinţă în virtutea profesiei, săvârşeşte infracţiunea de divulgare a secretului profesional prevăzută în art.196 alin.1 Cod penal.

 

Dar, dacă persoana fizică sau juridică fie de drept privat, fie de drept public, faţă de care martorul este obligat să păstreze secretul, încuviinţează divulgarea acestuia, atunci încetează în temeiul art.79 alin.1 Cod procedură penală, obligaţia de a păstra secretul şi persoana astfel dezlegată de secretul profesional poate fi audiată ca martor.

 

Nu trebuie eliminata din sfera prevederilor legale nici situaţia în care, secretul constă în date sau informaţii referitoare la săvârşirea unor infracţiuni contra siguranţei statului prevăzute în art.170 Cod penal (infracţiunea de nedenunţare), unde există obligaţia de a divulga asemenea cazuri, situaţie de asemenea întâlnită şi atunci când s-ar afla despre săvârşirea unor infracţiuni grave de omor, tâlhărie, pirateria, delapidare, anume  prevăzute de art. 262 Cod penal.

 

 

 

2. A doua categorie de persoane care nu pot fi ascultate ca martor în cauza penală, sunt cele care au calitatea de părţi. Având o poziţia procesuală ca parte într-un proces penal, aceasta este incompatibilă cu cea de martor, întrucât nimeni nu poate fi martor în propria sa cauză, aşa cum si art. 82 din Codul de procedură penală prevede că „persoana vătămată poate fi ascultată ca martor, dacă nu este constituită parte civilă în cauză sau nu participă în proces ca parte vătămată". Astfel, incapacitatea părţilor de a fi chemate ca martori este limitativă, în sensul că persoanele care şi-au pierdut calitatea de părţi în cauză pot fi ascultate ca martori.

Audierea ca martor a persoanei vătămate nu poate avea loc după ce s-a constituit parte civilă şi a renunţat la despăgubiri dar a continuat să participe în proces ca parte vătămată.

 

Legea procesuală penala nu a prevăzut vreo incapacitate de a fi ascultate persoanele cu antecedente penale, chiar dacă anterior au săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă.

 

In schimb, art. 403 Cod procedură penală prevede şi o excepţie, respectiv aceea potrivit căreia nu pot fi ascultaţi ca martori în cauza supusă revizuirii: martorul, expertul sau interpretul care au săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă, în cauza a cărei revizuire se cere, şi un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana ce a efectuat acte de cercetare penală, care a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere.

 

 

consultanta juridica articole pe aceeasi tema tipareste articolul

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

completeaza articolul

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite