topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

09.03.2010

Citaţia – act procedural în procesul penal

O persoană poate fi chemată în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, în scris printr-un document care poartă denumirea de citaţie. Chemarea persoanelor în faţa organelor de cercetare penală poate fi făcuta şi prin notă telefonică sau telegrafică.

Citaţia are caracter de ordin şi obligă persoana citată să se prezinte la data şi la locul indicat, în caz de neprezentare putându-i-se aplica o amendă judiciară prevăzută de lege. Deoarece citaţia este individuală nu se pot chema prin aceleaşi act mai multe persoane. Indiferent de calitatea  pe care o aveţi într-un proces penal (inculpat, parte vătămata, parte civilă, parte responsabila civilmente, martor) trebuie să ştiţi ce este aceea o citaţie, ce trebuie să conţină aceasta, în ce loc se face citarea şi cine o primeşte sau cui i se înmânează.

O citaţie trebuie să cuprindă:

 • denumirea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată care emite    citaţia, sediul său, data emiterii şi numărul dosarului;
 • numele, prenumele celui citat, calitatea în care este citat si indicarea obiectului cauzei;
 • adresa celui citat cu indicarea tuturor elementelor de identificare ( judeţ, localitate, stradă, număr, apartament, comuna şi/sau satul unde acesta locuieşte);
 • ora, ziua, luna şi anul, locul de înfăţişare, precum şi invitarea celui citat să se prezinte la data şi locul indicate, şi arătarea consecinţelor legale în caz de neprezentare;
 • dreptul parţii citate la un apărător;
 • menţiunea că în situaţiile când apărarea este obligatorie dacă partea nu îşi alege un apărător, cu care să se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un apărător din oficiu;
 • în cazul când citaţia este emisa de către instanţa de judecată aceasta cuprinde şi menţiunea că partea citată poate să consulte dosarul la arhiva instanţei;
 • semnătura emitentului.

O importanţă deosebită prezintă şi locul unde urmează să se trimită citaţia. Regula generală este că citaţia se face la adresa unde locuieşte cel chemat (adresa cunoscută de emitentul citaţiei din actele existente la dosar). Învinuitul sau inculpatul se citează la adresa unde locuieşte. Dacă nu se cunoaşte adresa învinuitului sau inculpatului, acesta se va cita la locul său de munca prin serviciul de personal, iar atunci când nu se cunoaşte nici locul său de muncă, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială s-a săvârşit infracţiunea. Persoanele citate pot fi în anumite situaţii speciale.

Astfel, bolnavii aflaţi în spital sau într-o casă de sănătate se citează prin administraţia acestora, deţinuţii se citează la locul de deţinere, prin administraţia acestuia, militarii se citează la unitatea din care fac parte, prin comandantul acesteia. Persoanele aflate în străinătate se vor cita potrivit normelor de drept internaţional sau prin scrisoare recomandata. În cursul procesului penal, persoanele pot indica şi alta adresa decât cea a locuinţei, citarea făcându-se la locul indicat de aceştia.

Cui i se va înmâna citaţia?

Citaţia se  înmânează de agenţii anume desemnaţi sau prin intermediul serviciului poştal. De regula citaţia trebuie să o primească direct cel citat care va semna şi dovada de primire. În cazul în care se refuza primirea citaţiei, agentul va afişa citaţia pe uşa locuinţei persoanei citate. Dacă persoana citată primeşte citaţia dar nu vrea sau nu poate să o semneze agentul va lăsa citaţia celui citat. Daca cel citat nu se află acasă, citaţia poate fi lăsată soţului, unei rude sau oricărei persoane care locuieşte cu cel citat (nu poate fi înmânata unui minor sub 14 ani, vecinilor sau unei  persoane bolnave mintal).

Atunci când persoana citată locuieşte într-un imobil cu mai multe apartamente sau într-un hotel, iar soţul ori ruda apropiată lipsesc, citaţia se va preda administratorului, portarului ori celui care în mod obişnuit îl înlocuieşte. În lipsa acestor persoane citaţia se afişează pe uşa locuinţei persoanei citate sau pe uşa principala a clădirii, încheindu-se procesul-verbal ceea ce demonstrează faptul că procedura de citare a fost îndeplinită. Când persoana este citată prin serviciul de personal, prin administraţia locului de deţinere, prin comandantul unităţii militare etc., aceştia au obligaţia să înmâneze citaţia sub semnătura sau să arate motivul pentru care semnătura nu s-a putut obţine.

Aşadar, citaţia este un act procedural ce ocupa un rol important in desfăşurarea normala a proceselor, iar lipsa unor elemente esenţiale din cuprinsul ei ori a unor condiţii procedurale, duc la nulitatea acesteia.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite