topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

06.03.2010

Partea responsabilă civilmente în procesul penal

Într-un proces penal se constituie ca părţi: inculpatul, partea vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente.

Din dispoziţiile art. 23 şi 24 Cod Procedură Penală rezultă că în urma exercitării acţiunii penale sau a acţiunii civile, în cadrul procesului penal, anumite persoane apar ca titulare de drepturi şi obligaţii, căpătând calitatea de părţi. Partea responsabilă civilmente este persoana chemata în procesul penal să răspundă din punctul de vedere civil, deci potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta învinuitului sau inculpatului. Persoana, care deţine această calitate în cadrul procesului penal, va răspunde pentru sau alături de învinuit/inculpat la repararea prejudiciului cauzat prin  săvârşirea infracţiunii.În calitatea de parte responsabilă civilmente, puteţi participa la procesul penal personal sau prin reprezentant(împuternicit).

Aşadar, pentru a proteja o persoană care a suferit un prejudiciu material, împotriva insolvabilităţii autorului prejudiciului a fost instituită răspunderea civilă a altei persoane decât autorul infracţiunii, în urma căruia s-a produs prejudiciu material sau moral. Sunt persoane responsabile civilmente (art. 1000 din Codul civil) părinţii pentru copiii lor minori, comitenţii pentru faptele prepuşilor, profesorii pentru elevi şi meşteşugarii pentru ucenici. Astfel, orice părinte răspunde pentru pagubele create de copilul lui minor dacă sunt îndeplinite anumite condiţii cerute de lege, cum ar fi: copilul să  locuiască împreună cu părinţii, existenta unui prejudiciu, existenta faptei ilicite, etc.

Dacă copiii minori sunt internaţi într-o şcoală sau într-un centru de reeducare, părinţii numai răspund pentru pagubele create de aceştia întrucât obligaţia de supraveghere revine, în acest caz, institutorilor (profesorilor), ca persoană fizică. De asemenea, au calitate de parte responsabila civilmente in procesul penal si răspund pentru fapta altuia anumite persoane, in temeiul unor legi speciale.

Aşa cum prevede Lega nr. 22/1969, modificată prin Legea nr. 54/2004,  răspund pentru pagubele cauzate de gestionari, cei care i-au angajat fără respectarea condiţiilor legale de vârsta, studii, stagiu, lipsa antecedentelor penale , etc. si potrivit dispoziţiilor din C. fam., soţul care a beneficiat de pe urma săvârşirii infracţiunii în dauna avutului public de câtre celalalt soţ, este chemat sa răspundă civil în cadrul procesului penal, în anumite limite.

Persoana responsabilă civilmente

 • poate fi introdusă în procesul penal fie de organul judiciar, din oficiu, sau la cererea acesteia în tot cursul urmăririi penale, iar în faţa instanţei de judecată până la citirea actului de sesizare.
 • poate interveni în procesul penal până la cercetarea terminării judecăţii la prima instanţă şi va prelua stadiul procedurii la momentul intervenţiei sale.
 • poate administra în cursul procesului penal probe pe care le consideră utile, poate folosi ansamblul probelor administrate, pentru a dovedi că învinuitul sau inculpatul a săvârşit fapta în împrejurări care exclud răspunderea civilă.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite