topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

05.03.2010

Partea civilă în procesul penal

Eşti o persoana care a suferit un prejudiciu material sau moral printr-o infracţiune şi doreşti sa se constituie ca parte in procesul penal? Iată câteva lămuriri referitore la ceea ce înseamnă noţiunea de "parte civila" într-un proces penal şi paşii care trebuie urmaţi in vederea constituirii sub aceasta forma.

Pentru ca o persoana sa obţina calitatea de parte civila în procesul penal trebuie îndeplinieasca doua conditii : prejudiciul(pagubei) suferit de aceasta să se fi produs printr-o infracţiune şi să manifeste dorinţa de a fi despăgubita în procesul penal. Astfel, pentru repararea prejudiciului  exista  posibilitatea ca în cadrul procesului penal să se exercite o acţiune civilă prin care se va dobândi calitatea de parte civila în acel proces penal. De aceea, în mod obligatoriu, calitatea de parte civilă în procesul penal presupune constituirea în această calitate printr-o declaraţie expresă din partea persoanei prejudiciate. Declaraţia poate fi facută oricând în cursul urmăririi penale, iar în cursul judecăţii, cel mai târziu până la citirea actului de sesizare. În cuprinsul declaraţiei trebuie să se precizeze în ce constă prejudiciul suferit şi care este cuantumul acestuia. Atunci când sunteţi chemat în faţa organului de urmărire penală sau în faţa instanţei de judecată, pentru a fi audiat ca parte vătămată în proces, vi se aduce la cunoştinţa că vă puteţi constitui ca parte civilă în cauza , dacă aţi suferit o pagubă sau o daună morală ca urmare a săvârşirii infracţiunii, aspect ce se va consemna în declaraţia dată de dumneavoastra.

Parte civilă in procesul penal:

 • puteţi solicita acordarea despăgubirilor ; în faţa instanţei de judecată puteţi formula cereri, ridica excepţii şi pune concluzii, iar pe tot parcursul procesului penal veţi fi audiat in această calitate.
 • când soluţia adoptată de instanţa vă nemulţumeşte, puteţi exercita calea de atac a apelului în ceea ce priveşte latura civilă ;
 • puteţi renunţa la despăgubiri printr-o declaraţie scrisă şi neechivocă, făcută personal sau prin reprezentant, în faţa organului care soluţionează cauza.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite