topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

06.03.2010

Acţiunea civilă în cadrul procesului penal

Prin săvârşirea unei infracţiuni este posibil să se producă pe lângă urmarile socialmente periculoase şi un prejudiciu material sau moral în dauna unei persoane fizice sau juridice, caz în care infracţiunea este şi sursa unor obligaţii civile, iar acţiunea civilă devine mijlocul legal prin care persoana pagubită material cere sa îi fie reparat prejudiciul cauzat.

Pornirea acţiunii civile la instanţă penală se face prin constituirea persoanei vătămate ca parte civilă. Pentru a putea exercita o acţiune civilă în cadrul procesului penal trebuie să fie îndeplinite cumulativ mai multe condiţii, astfel :

 • Infractiunea să fi cauzat un prejudiciu material sau moral. Acţiunea civilă nu poate fi exercitată în orice proces penal, deoarece unele infracţiuni, prin natura urmărilor lor, nu pot genera prejudicii morale sau materiale, şi astfel se exclude exercitarea acţiunii civile.
 • Între infractiunea savaşită şi prejudiciul creat să existe un raport de cauzalitate.Dacă acest raport nu există, nu există nici temeiul tragerii la răspunderea juridică a persoanei care a săvârşit fapta.
 • Prejudiciul să fie cert. Este o condiţie ce impune ca acţiunea civilă să fie exercitată pentru repararea unui prejudiciu sigur atât sub aspectul existenţei sale cât şi al posibilităţilor de evaluare. Astfel, în procesul penal prejudiciul nu poate reprezenta decât o consecinţă directă şi necesară a faptei prevăzute de legea penală. Nu pot fi reparate în procesul penal prejudiciile indirecte. Prejudiciul este cert, atunci când este constatat.
 • Prejudiciul să nu fi fost reparat. Este o condiţie cerută deoarece există posibilitatea ca înainte de exercitarea acţiunii civile în procesul penal, prejudiciul cauzat prin infracţiune să fi fost reparat de către alte persoane decat inculpatul. Dar, repararea acestui prejudiciu nu exclude posibilitatea de a exercita acţiunea civilă în procesul penal întrucat este posibil ca acest prejudiciu să nu fi fost acoperit în totalitate.Dacă prejudiciul a fost plătit, total sau parţial, de terţe persoane cărora nu le revenea această obligaţie, atunci acţiunea civilă poate fi exercitată în procesul penal în funcţie de titlul cu care a fost acoperit prejudiciul.
 • Să existe manifestarea de voinţă din partea persoanei juridice sau a persoanei fizice cu capacitate deplină de exercitiu, de a fi despăgubită, condiţie care se realizează prin constituirea de parte civilă. Conform art. 14 din Codul de procedură penală, acţiunea civilă are ca obiect tragerea la răspunderea civilă a inculpatului, precum şi a părţii responsabile civilmente. Repararea pagubei, cauzată prin săvârşirea unei infracţiuni, se face potrivit legii civile: în natură prin restituirea lucrului, prin reabilitarea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, prin desfiinţarea totală sau parţială a unui înscris, sau prin plata unei despăgubiri băneşti, atunci când plata în natură nu este posibilă. Prin promovarea acţiunii civile în cadrul procesului penal se oferă unele avantaje, cum ar fi: rapiditatea obţinerii despăgubirilor, administrarea probelor cu uşurinţă, în procesul penal pot fi folosite mijloace energice de administrare a probelor (percheziţii, cercetări la faţa locului etc.), scutirea de la plata taxei de timbru.

Acţiunea adresată instanţei civile

Legea conferă dreptul persoanei vătămate de a opta pentru exercitarea acţiunii civile şi în cadrul procesului civil:

 • pentru repararea pagubei materiale şi a daunelor morale provocate prin infracţiune, când  aceasta nu s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal;
 • pentru repararea pagubelor materiale şi a daunelor morale care s-au născut ori s-au descoperit după pronunţarea hotărârii penale de prima instanţă;
 • când persoana vătamată care s-a constituit parte civilă sau pentru care s-a pornit din oficiu acţiunea civilă în procesul penal, şi acesta a fost suspendat;
 • dacă instanţa penală, prin hotărâre definitivă, a lăsat nesoluţionata acţiunea civilă;

În cazurile în care acţiunea civilă a fost exercitată din oficiu, dacă se constată din probe noi că paguba şi daunele morale nu au fost integral reparate, diferenţa poate fi cerută pe calea unei acţiuni la instanţa civilă.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite