topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

09.03.2010

Certificatul de cazier judiciar. Unde şi cum il obţinem?

Cazierul judiciar este reglementat prin Legea 240/2004 completată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 216 / 2008, prin care sunt reglementate atât condiţiile în care persoanele fizice şi juridice se înscriu în cazierul judiciar şi se scot din evidenţă, dar şi demersurile necesare pentru obţinerea copiilor de cazier judiciar pentru aceste persoane.

În cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice sau juridice care au săvârşit infracţiuni pe teritoriul României şi au fost condamnate la pedepse privative de libertate sau la pedepse cu amendă penală sau administrativă. În cadrul inspectoratele de poliţie judeţene funcţionează servicii specializate de profil, la nivelul cărora este organizat cazierul judiciar local, care asigură activităţile pe linie de cazier judiciar privind persoanele născute/domiciliate în raza administrativ-teritorială.

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoanele fizice interesate trebuie să se prezinte personal, la unitatea de poliţie de la locul de naştere, domiciliu ori reşedinţă, cu următoarele documente:

 • cererea (formular tip) pentru eliberarea documentului menţionat, completată citeţ cu datele de stare civilă ale solicitantului, motivată şi semnată;
 • timbru fiscal în valoare de 1 leu (sau chitanţa de achitare a taxei de timbru-extrajudiciare de la Primărie);
 • chitanţa de achitare a taxei pentru certificatul de cazier judiciar, cu valoarea de 10 lei (conform O.U.G. nr.70/14 iunie 2009), plătită la unităţile Trezoreriei statului;
 • cartea  de identitate in original pentru identificarea solicitantului;
 • în situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoţită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului şi de procura autentificată în condiţiile legii , care se va depune la locul de domiciliu sau de reşedinţă al împuternicitului (care poate fi cetăţean român sau cetăţean străin cu reşedinţa în România).

Procura trebuie formulată astfel încât să rezulte persoana mandatată, scopul şi durata mandatului. La nivelul tuturor judeţelor ţării, funcţionează aplicaţia de emitere „pe loc” a certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice şi este utilizată în vederea eliberării certificatelor de cazier judiciar numai pentru persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii:

 • au cetăţenia română;
 • depun cererea-tip la unităţile de poliţie de la locul de naştere;
 • nu sunt înscrise în cazierul judiciar (nu sunt cunoscute cu antecedente penale). Pentru persoanele cu au antecedente penale si/sau pentru persoanele care depun cererile la unităţile de poliţie de la domiciliu sau reşedinţa, dar care sunt născute în alt judeţ sau în străinătate, dar şi pentru persoanele juridice, certificatele de cazier judiciar se emit într-un termen 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii.

În cazul persoanelor juridice, reprezentantul legal al acestora, cu ocazia solicitării certificatului de cazier judiciar, va depune următoarele documente la unitatea de poliţie pe raza căreia îşi are sediul social sucursala, filiala sau punctul de lucru persoana juridică:

 • cererea (formular tip specific) completată citeţ, cu datele complete de identificare;
 • dovada că deponentul este reprezentant legal al persoanei juridice solicitante;
 • copie de pe actul de identitate al reprezentant alături de actul original;
 • certificat constatator  de la Oficiul  Registrului Comerţului;
 • timbrul fiscal în valoare de 1 leu (sau chitanţa de la Primărie);
 • chitanţa de achitare a taxei in cuantum de 10 lei, în original.

Certificatul de cazier judiciar este valabil 6 luni de la data primirii şi numai în scopul pentru care a fost eliberat. Atunci când certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, acesta poate fi solicitat de persoana condamnată, copiii, apărătorul ori reprezentantul legal al acestuia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii(parintii), fraţii ori surorile celui condamnat sau ai soţului acestuia.

În ceea ce priveşte drepturile persoanei în contextul prelucrării datelor cu caracter personal, conform cerinţelor Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare, Direcţia Cazier Judiciar, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi formaţiunilor teritoriale de profil au obligaţia de a utiliza datele de identificare şi adresele cetăţenilor români în condiţii de siguranţă şi numai pentru scopurile specificate.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite