topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

15.04.2011

INFRACȚIUNEA DE ÎNȘELĂCIUNE

În dinamica actuală a relațiilor comerciale și nu numai, tot mai des se vorbește despre înșelăciune și modalitatea în care această infracțiune este aplicabilă în practică. De aceea vă prezentăm succint câteva informații despre această infracțiune și formele în care ea poate fi întâlnită în practică.

INFRACȚIUNEA DE ÎNȘELĂCIUNE face parte din grupul infracțiunilor contra patrimoniului, prevăzute în titlul III, art.215 Cod penal, partea specială, și constă în inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoase a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un fals material injust, pricinuindu-se astfel și o pagubă persoanei indusă în eroare.

Rațiuna incriminării înșelăciunii este aceea de a asigura încrederea și buna - credință în relațiile cu caracter patrimonial și de a evita producerea unui prejudiciu persoanei fizice sau juridice, mai ales în condițiile actuale, când s-au intensificat relațiile de natură patrimonială între persoane fizice și societăți comerciale.

Se reține deci ca este definitoriu pentru caracterizarea infracțiunii de înșelăciune acțiunea amăgitoare pe care o întreprinde persoana ce comite această infracțiune tocmai pentru a obține un bun mobil sau imobil pentru sine sau pentru altul.

Pentru a fi elocventă prezentarea, vom analiza atât obiectul și subiectul acestei infracțiuni, cât și elementul său material.

Obiectul juridic special îl constituie relațiile sociale de ordin patrimonial a căror naștere și dezvoltare este condiționată de buna - credință și încredere, ce trebuie să existe în raporturile juridice care au loc între subiecții acestor raporturi.

Obiectul material al infracțiunii poate fi un bun mobil sau imobil, precum și înscrisuri cu valoare patrimonială.

Subiectul activ, adică făptuitorul, poate fi orice persoană care îndeplinește condițiile generale ale răspunderii penale, iar subiectul pasiv, și anume persoana vătămată, este persoana fizică sau juridică, de drept privat sau public, al cărei patrimoniu a fost lezat, păgubit prin săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Atitudinea făptuitorului prin care acesta comite infracțiunea de înșelăciune este reprezentată în oricare din variantele infracțiunii, de o acțiune sau inacțiune frauduloasă, de amăgire sau inducere în eroare a victimei, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate.

Când înșelăciunea este săvârșită prin folosirea de către persoana vătămată a unor nume sau calități mincinoase se realizează conținutul agravant al acesteia, prevăzut în art.215 alin.(2) Cod penal.

Înșelăciunea poate fi săvârșită și într-o formă specială, numită "înșelăciunea în convenții", ce poate consta în inducerea în eroare a partenerului contractual printr-o acțiune sau printr-o omisiune de a include în contractul încheiat între părți anumite informații esențiale. În acest caz partenerul contractual este indus în eroare fie cu ocazia încheierii contractului, fie în faza executării contractului.

De asemenea, extrem de des întălnită în practică este înșelăciunea săvârșită prin emieterea unei file CEC, instrument bancar, fără a avea acoperirea necesară în bancă. Această formă a infracțiunii este reglementată prin art.215 alin.(4) Cod penal (fiind considerată formă agravantă a infracțiunii de înșelăciune), și poate consta în:

 1. Emiterea unui cec asupra unei instituții de credit sau unei persoane, știind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară;

 2. Retragerea, după emiterea cecului a proviziei, în total sau în parte;

 3. Interzicerea trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare

Acțiunile incriminate mai sus, sunt întreprinse în scopul special de a produce o pagubă posesorului creditului.

Urmarea imediată a săvârșirii acestei infracțiuni constă în crearea unei situații care a produs o pagubă fie patrimoniului public, fie celui privat. Prin pagubă se întelege prejudiciul material efec­tiv și cert cauzat unei persoane fizice sau juridice private sau publice. Paguba efectiv produsă va avea un rol determinant în stabilirea pericolului social concret, cât și în privința încadrării juridice a faptei.

Sub aspectul intentiei cu care faptuitorul acționează la momentul săvărșirii acestei infracțiuni, este esențial pentru existența acestei infracțiuni ca la momentul savărșirii ei faptuitorul să urmărească și să dorească inducerea în eroare a persoanei vătămate, tocmai pentru a obține un bun mobil , imobil sau înscrisuri din cele mai sus menționate. Astfel, această infracțiune se comite cu intenție directă, faptuitorul urmărind obținerea unui folos material injust.

Actele pregătitoare, deși posibile, nu sunt însă pedepsite de lege, ele trebuie avute în vedere însă la individualizarea pedepsei, întrucât, de multe ori, sunt relevante cu privire la pericolul pe care îl prezintă făptuitorul. Când actele pregătitoare au fost efectuate de o altă persoană, ajutând astfel pe autor la realizarea acțiunii de amăgire, ele devin acte de complicitate anterioară.

Tentativa acestei infracțiuni este pedepsită, iar acțiunea penală pentru săvârșitrea acestei infracțiuni se pune în mișcare din oficiu.

În raport cu pericolul social prezentat de fiecare modalitate normativă, legiuitorul a stabilit un regim sancționar diferențiat în funcție de gravitatea fiecăruia, pedepasa aplicată putând varia între 6 luni si 20 de ani (atunci când infracțiunea are consecințe deosebit de grave).

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite