topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

21.05.2012

Servitutile

Codul civil aduce o nouă formă servituților.Această instituție de drept este reglementată în noul Cod Civil în art.755- 772 și reprezintă acel drept real principal, derivat, perpetuu și indivizibil, constituit asupra unui imobil numit fond aservit, pentru uzul și utilitatea altui imobil, numit fond dominant, care aparține altui proprietar.

Servitutea este în esență o sarcina care grevează un imobil pentru uzul sau utilitatea altui imobil ce aparține unui alt proprietar. Servitutea presupune două imobile aparținând unor proprietari diferiți, dintre care unul (dintre imobile) este fondul dominant, iar cel care „suportă servitutea" este fondul aservit. Pot fi însa și situații în care servituțile să aibă caracter reciproc.

În ceea ce privește caracterele juridice ale acestui drept real principal, acestea sunt următoarele:

 1. este un drept real imobiliar- acest caracter este expresia faptului că dreptul de servitute este constituit numai asupra unor imobile prin natura lor;

 2. este un drept perpetuu - servitutea se menține atâta timp cât există cele două imobile și împrejurarea care a determinat constituirea ei;

 3. este un accesoriu al fondului -servitutea nu se poate despărți de fond pentru a fi de sine stătătoare, ci depinde de fondul dominant;

 4. este un drept real asupra lucrului altuia - constituind un dezmembrământ al dreptului de proprietate, deoarece restrânge dreptul proprietarului;

 5. presupune existența a două fonduri, care au proprietari diferiți;

 6. este un drept indivizibil - profită întregului fond dominant și grevează în întregime fondul aservit.

Potrivit Noului Cod Civil servitutea se poate constitui în temeiul unui act juridic ori prin uzucapiune, dispozițiile în materie de carte funciara rămânând aplicabile.

Având în vedere criteriile stabilite de prevederile Codului Civil , servituțiile se clasifică in diferite categorii putând fi natural, legale, stabilite prin fapta omului, urbane, rurale, aparente, neaparente etc.

Aceste servituți sunt, în sensul propriu al noțiunii, dezmembrăminte ale dreptului de proprietate, proprietarul unui imobil putând constitui în folosul fondului sau orice servitute cu respectarea ordinii politice, economice și sociale și a normelor de conviețuire socială.

Dreptul de servitute potrivit Codului Civil este apărat de două acțiuni:

 1. acțiunea confesorie reprezintă acea acțiune reală prin care reclamantul cere instanței de judecată să stabilească prin hotărârea ce o va pronunța, că el este titularul unui drept real dezmembrământ al dreptului de proprietate (uzufruct, uz, abitație, servitute sau superficie) asupra bunului altuia și să-l oblige pe pârât, care poate fi proprietarul sau o altă persoană, să-i permită exercitarea lui deplină și netulburată.

 2. acțiunea posesorie reprezintă acea acțiune prin care cel ce a posedat un bun timp de cel puțin un an poate solicita instanței de judecată prevenirea ori înlăturarea oricărei tulburări a posesiei sale sau restituirea bunului.

Potrivit Codului Civil în art. 770, servituțile se sting pe cale principală prin radierea lor din cartea funciară pentru una dintre următoarele cauze:

 1. consolidarea, atunci când ambele fonduri ajung să aibă același proprietar;

 2. renunțarea proprietarului fondului dominant;

 3. ajungerea la termen;

 4. răscumpărarea;

 5. imposibilitatea definitivă de exercitare;

 6. neuzul timp de 10 ani;

 7. dispariția oricărei utilități a acestora.

Servitutea se mai poate stinge și prin exproprierea fondului aservit, dacă servitutea este contrară utilității publice căreia îi va fi afectat bunul expropriat.

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite