topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

14.03.2011

Posesia

De multe ori atunci când se discută despre dobândirea dreptului de proprietate asupra unui bun imobil pe calea uzucapiunii, pentru a se împlini termenul impus de uzucapiune posesorul actual al bunului se folosește și de posesia exercitată asupra bunului respectiv de antecesorul său.

Această instituție ce implică unirea celor două posesii poartă numele de joncțiunea posesiilor și de multe ori este invocată în practică fără ca posesorul să-și dea seamă că discutăm despre o instituție de drept dinstinctă. Joncțiunea sau accesiunea posesiilor analizează posesia actuală exercitată de o persoană asupra unui bun în strânsă legătură cu posesia antecesorului său. Mai simplu spus la calculul termenului de posesie a unui bun imobil se adaugă și perioada în care acel bun a fost stăpânit de antecesorul / autorul posesorului actual.

Instituția joncțiunii posesiilor este reglementată de art.1859 și art.1860 din Codul civil. Joncțiunea este întotdeauna posibilă, însă este numai facultativă, în sensul că posesorul actual are de ales între a începe o nouă posesie ori a invoca joncțiune posesiilor.

Dacă posesorul actual înțelege să se prevaleze de posesia autorului său, el este obligat să o continue cu toate viciile sau calitățile sale, așa cum a preluat-o. Posesorul actual nu poate schimba, în avantajul său, natura posesiei anterioare.

În cazul în care posesia unui bun imobil a fost transmisă printr-un act lovit de nulitate absolută, nu se creează un raport valabil pentru joncțiunea posesiilor în vederea invocării uzucapiunii. De asemenea, posesorul actual nu poate invoca joncțiunea posesiilor prin adăugarea la posesia sa pe aceea a autorului său care avea calitatea legală de adevărat proprietar al bunului respectiv.

Conform art.1860 Cod civil, pin termenul de "autor" se definește persoana care a posedat bunul imobil inițial fără a fi titularul vreunui drept real asupra bunului respectiv, pentru că numai într-o asemenea situație are sens joncțiiunea posesiilor, nu și în cazul în care titularul dreptului îl transmite succesorului său.

Uzucapiunea operează și ca o sancțiune civilă pe care o suportă titularul dreptului de proprietate și care se justifică prin pasivitatea sa timp îndelungat, deși bunul se află în posesia altuia. Totodată dacă titularul dreptului are posesia o perioadă anumită, acest fapt pozitiv al său îi conservă dreptul și nu poate fi folosit împotriva sa.

Pentru a fi posibilă joncțiunea posesiilor este necesară îndeplinirea următoarelor condiții:

 • să fie vorba despre o posesie propriu-zisă și nu despre o detenție precară, ce nu poate fi unită cu o posesie;
 • cel care invocă joncțiunea să fie un succesor în drepturi al autorului său; în niciun caz cel care a uzurpat posesia altcuiva nu poate invoca joncțiunea (unirea) posesiei sale cu aceea ce aparținuse celui pe care l-a înlăturat.

Chiar dacă posesorul actual a obținut posesia, printr-o acțiune în revendicare, el nu va putea să se servească de timpul cât a posedat cel de la care a revendicat lucrul.

Posesorul actual va invoca joncțiunea ori de câte ori această instituție de drept îi va fi favorabilă. În acest sens în practică se pot ivi următoarele ipostaze:

 • Posesia dobânditorului este de aceeași natură cu aceea a autorului, ambele posesii fiind de bună ori de rea-credință. În acest caz, este în interesul posesorului actual să adauge la posesia sa și posesia autorului;

 • Dacă dobânditorul este de rea-credință, iar autorul său este un posesor de bună-credință și cu just titlu, dobânditorul nu va putea uzucapa decât prin posesia de 30 de ani.

 • Dacă dobânditorul este de bună-crediță și are just titlu, iar autorul său a fost de rea-credință, dobânditorul are două posibilității:

 • Fie să înceapă o nouă prescripție de 10-20 de ani, fără a putea beneficia de posesia autorului său și implicit fără a invoca joncțiunea celor două posesii,

 • Fie să beneficieze de posesia autorului său în cadul unei prescripții de 30 de ani. Va proceda în acest fel când timpul care a mai rămas până la împlinirea termenului de 30 de ani este mai mic și este de preferat să se continue posesia anterioară.

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite