topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

26.04.2010

Pot fi divulgate date cu caracter personal ?

De multe ori ne lovim de refuzul autorităţilor de a ne comunica date personale ale unor terţe persoane. Este legal acest refuz ? Putem obţine date personale necesare pentru rezolvarea propriilor probleme?

În faţa numeroaselor cereri Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor(INEP) s-a văzut nevoit să emită un comunicat de presă despre conditiile ce trebuiesc îndeplinite de către persoanele fizice şi juridice în vederea obţinerii unor date cu caracter personal. Potrivit INEP, comunicarea datelor cu caracter personal se  realizează de către  Inspectoratul  National pentru Evidenta Persoanelor şi serviciile publice comunitare teritoriale de evidenţă a persoanelor, în conformitate cu prevederile art. 10 din O.U.G. nr. 97/2006 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 290/2005, şi cu prevederile Legii nr.677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Comunicarea datelor personale se poate face doar pe baza unei cereri scrise a persoanei fizice sau juridice interesată şi numai în cadrul unor acţiuni de interes public, cu respectarea urmatoarelor condiţii:

 • cererea să fie însoţită de documente ce fac dovada temeiului legal justificat  pentru obţinerea unor astfel de date sau de acordul/consimţământul scris, prealabil, expres şi neechivoc al persoanelor vizate, cu privire la furnizarea datelor personale;
 • cererea să fie însoţită de dovada achitării unei taxe prevăzute de lege pentru furnizarea datelor cu caracter personal şi să fie însoţită de un timbru fiscal, în valoare de 4 lei.

În ceea ce priveşte noţiunea de “temei legal justificat”  INEP precizează că, se consideră “temei legal justificat” solicitările de date cu caracter personal primite din partea:

 • organelor de poliţie, Ministerului Apararii Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Parchetului, Justiţiei, instituţiilor specializate de ocrotire socială cu privire la minori sau la persoane îndreptăţite la ocrotire
 • persoanelor fizice ale căror interese legitime sunt probate prin înscrisuri ce fac dovada temeiului legal justificat sau şi
 • persoanelor fizice care solicită comunicarea unor date proprii de evidenţă a persoanelor

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite