topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

02.03.2010

Reprezentativitatea unui sindicat

Constituirea sau existenţa unui sindicat în cadrul unei unităţi sau a unui angajator nu este suficientă pentru ca aceasta organizaţie a salariaţilor să participe la negocierea contractului colectiv de muncă şi să susţină astfel drepturile salariaţilor în faţa patronatului.

Legea privind contractul colectiv de muncă (Legea nr.130/1996) permite participarea la negocieri doar a sindicatelor reprezentative la nivelul unităţii. Astfel, conform acestei legi (art. 17 alin.1 lit.c), la nivel de unitate sunt reprezentative sindicatele care îndeplinesc urmatoarele condiţii:

 • au statut legal de organizaţie sindicală (adică sunt constituite în mod legal)
 • au un numar de membri de cel puţin o treime din numărul total al salariaţilor respectivei unităţi.

De asemenea, sunt reprezentative la nivelul unităţii sindicatele legal constituite, care sunt afiliate la o organizaţie sindicală reprezentativă, chiar dacă nu au numarul minim de membri menţionat mai sus. Reprezentativitatea unui sindicat la nivelul unităţii se constată de către judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are sediul sindicatul respectiv. Pentru aceasta, reprezentantul sindicatului va depune o cerere de constatare însoţită de actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate, cum ar fi: statutul sindicatului înregistrat legal, hotărârea judecătorească prin care s-a acordat personalitatea juridică organizaţiei sindicale, dovada numarului de membri de sindicat (lista nominală de adeziune etc.), dovada numărului de salariaţi în unitate (adresă emisă de conducerea unităţii).

În cazul în care se solicită constatarea reprezentativităţii pe baza afilierii la o altă organizaţie sindicală reprezentativă, nu mai sunt necesare dovezi privind numărul de membri şi numărul de salariaţi, ci se va depune dovada afilierii (o adeverinţă sau adresă emisa de organizaţia la care este afiliat sindicatul, împreună cu hotărârea acesteia de constatare a propriei reprezentativităţi).

Cererea de constatare a reprezentativităţii este scutită de taxe de timbru. Conform art.36 din Legea sindicatelor, reprezentativitatea organizaţiilor sindicale, stabilită în condiţiile legii, este valabilă pentru orice contracte colective de muncă încheiate în termen de 4 ani de la data ramânerii definitive a hotarârii judecatoreşti de constatare a reprezentativităţii.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite