topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

24.02.2010

Cerere pe cale de ordonanta presedintiala. Cum se formuleaza?

Aţi avut nevoie de multe ori ca cererile adresate instanţelor de judecată să se judece cu urgenţă şi cu precădereşi nu aţi ştiut ce procedură să uemaţi? In multe cazuri ordonanţa preşediniţială conferă părţii posibilitatea de a obţine anumite drepturi, dar doar pentru intervale de timp scurte şi expres stabilite de catre instanţa competentă să judece cererea dvs.

Ordonanţa preşedinţială se încadrează printre procedurile speciale reglementate de Codul de procedura civilă, şi impune, pe lângă toate condiţiile de bază prevăzute de leguitor pentru admisibilitatea unei cereri, şi condiţii speciale de admisibilitate. Codul de procedură civilă stipulează că ordonaţa preşedinţială poate fi formulată doar pentru ca instanţa să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar putea păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara , precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar putea ivi cu ocazia unei executări.

Faţă de aceste menţiuni urmează să constataţi că ordonanţa preşedinţială nu este o acţiune de obişnuită, pe care o putem formula în orice moment şi condiţii, ci este o acţiune specială, care poate fi formulată numai pentru luarea unor măsuri urgente şi temporare, care dacă nu s-ar adopta ar determina numeroase prejudicii părţii în cauză. Pentru a înţelege mult mai bine când poate fi formulată o cerere pe calea acestei proceduri speciale, iată condiţiile pe care cererea dvs. trebuie să le îndeplinească:

1. Cererea dvs. trebuie să evidenţieze necesitatea adoptării unor măsuri urgente.

Codul de procedură civilă nu defineşte noţiunea de „urgent”, dar conferă câteva exemple ce conturează această noţiune şi justifică formularea unei cereri pe cale de ordonanţă preşedinţială. Astfel, se consideră că este urgenţă şi este admisibilă cererea dvs dacă:

 • Se solicită păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere. Este evident că indiferent de dreptul pus în discuţie, neexercitarea acestuia poate să vă prejudicieze, iar un astfel de prejudiciu nu poate fi acoperit. De exemplu: În cazul în care sunteţi titularul unei servituţi de trecere, iar proprietarul a închis această servitute, dvs. nemaiavaând acces la imobilul proprietate personală, puteţi solicita instanţei, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să dispună păstrarea şi apărarea dreptului dvs. Această măsură are un caracter provizoriu deoarece instanţa investită, fără să rezolve fondul cauzei, verifică valabilitatea a titlului dvs. şi stabileşte dacă coincide cu  starea de fapt anterioară tulburării. În cazul unui divorţ, dacă soţia şi copilul nu au unde locui, iar soţia este proprietară a imobilului sau titulară, alături de soţ, a unui contract de închiriere, aceasta poate solicita instanţei, pe cale de ordonanţă preşedinţială, să dispună o măsură care să îi permită accesul în imobilul în discuţie.
 • Se urmăreşte prevenirea unei pagube iminente, care nu s-ar putea repara. Fapta unei persoane, coproprietară a terenului cu reclamantul, de a tăia  arborii aflaţi pe proprietatea comună, fără acordul celuilalt coproprietar, justifică luarea măsurii de sistare a lucrărilor pe cale de ordonanţă preşedinţială. Evacuarea provizprie a chiriaşilor dintre-un imobil în vederea  efectuării unor lucrări de consolidare poate fi dispusă şi pe cale de ordonaţă preşedinţială, în măsura în care această reparaţie este urgentă, iar lipsa sa ar duce la prăbuşirea imobilului.
 • Se urmăreşte înlăturarea piedicilor care s-ar ivi cu ocazia unei executări. Dacă o parte împiedică punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti, atunci partea prejudiciată poate cere instanţei, pe cale de ordonaţă, obligararea persoanai în cauză de a permite executarea.

2.Cerera dvs. trebuie să justifice necesitatea adoptării unei măsuri vremelnice.

Caracterul vremelnic rezultă fie din natura măsurii luate, fie din cuprinsul ordonanţei, în care se arată că măsura respectivă îşi produce efecte numai un anumit timp. Dacă ordonanţa nu cuprinde nicio menţiune în legătură cu durata sa, atunci măsura dispusă va produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului. Având în vedere această condiţie de admisibilitate a ordonaţei, trebuie să aveţi în vedere că prin intermediul ei nu pot fi soluţionate litigii în fondul lor şi nici nu pot fi adoptate măsuri a căror executare să nu mai facă posibilă restabilirea ulterioară a situaţiei de fapt schimbate.

3.Cererea dvs. să nu necesite judecarea fondului cauzei dedusă judecăţii.

Această cerinţă evidenţiază că instanţa nu poate să analizeze fondul unui raport juridic în cadrul procedurii ordonanţei. În măsura în care cererile dvs. se încadrează în toate aceste condiţii, cererea dvs. poate avea mari şanse de admisibilitate.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite