topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

14.05.2010

Recursul in procesul civil

Aţi formulat vreun recurs şi nu aţi ştiut când şi cum să-l motivaţi? Vi s-a anulat vreun recurs pentru nemotivare în termen? Iată regulile procedurale pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când formulaţi un recurs.

Recursul poate oferi părţilor dintr-un proces posibilitatea de a-şi reitera nemulţumirile faţă de sentinţa pronunţaţă de instanţa de fond sau de cea de apel. Cu toate acestea de multe ori recursurile sunt respinse sau anulate pentru motive de genul nedepunerea sau nemotivarea acestora în termenul legal. Pentru ca instanţa să poată analiza cererea de recurs, aceasta trebuie, în primul rând, să fie formulată în termenul legal. Care este termenul de recurs? Termenul de recurs este stabilit de Codul de procedură la 15 zile de la comunicarea hotărârii(art.301 Cod procedură civilă).

Trebuie însă să ştiţi că acesta este un termen general în materia recursului, Codul de procedură civilă instituind şi termene speciale în câteva domenii. Astfel, termenul de recurs împotriva hotărârilor prin care se soluţionează conflicte de drepturi este de 10 zile; termenul de recurs impotriva hotărârilor prin care se soluţionează conflictele de competenţă este de 5 zile; termenul de recurs împotriva hotărârilor prin care se soluţionează cererile de divorţ este de 30 de zile. În general termenul de recurs se calculează pornind de la data comunicării hotărârii judecătoreşti ce urmează a fi atacată. Cu toate acestea există şi norme derogatorii. De exemplu, în cazul ordonanţelor preşedinţiale sau al încheierilor pronunţate în dosarele de asigurare de dovezi, termenul de recurs curge de la data pronunţării ordonanţei, respectiv încheierii în cauză, dacă părţile au fost citate pentru termenul la care s-a dat pronunţarea. De asemenea, dacă vi se comunică hotarârea ce urmează a fi atacată cu recurs odată cu somaţia de executare dvs. puteţi formula recurs de la data concretă a comunicării hotărârii. În cazul în care formulaţi recurs înainte de a vi se comunica hotărârea , se consideră ca această hotărâre v-a fost comunicată de la data depunerii cererii de recurs.

Dacă nu vi s-a comunicat hotărârea şi dvs. solicitati instanţei, prin cerere, comunicarea acesteia, termenul de recurs se calculează de la data la care aţi solicitat această comunicare. Trebuie să ştiţi că termenul de recurs este unul imperativ şi peremptoriu (adică obligatoriu), astfel că nerespectarea lui atrage decăderea părţii din dreptul de a mai exercita această cale de atac.

Când trebuie motivat recursul in procesul civil ?

Aşa cum am arătat anterior recursul este o cale extraordinară de atac, pe care părţile o pot exercita numai pentru motive limitativ determinate de lege. Toate motivele de recurs sunt detaliate de Codul de procedură civilă, dar una dintre problemele care apare cel mai des, este când trebuie reiterate aceste motive? În cererea de recurs sau le putem formula şi separat, la primul termen? De multe ori cererile de recurs sunt formulate de justiţiabili, fără a beneficia de asistenţă juridică, şi de aceea ar fi mult mai util să-şi poată motiva recursul la primul termen de judecată, când, poate, îşi pot angaja un apărător. De aceea este extrem de important să ştiţi când şi cum trebuie să reiteraţi motivele de recurs. Codul de procedură civilă stabileşte că recursul se va motiva prin însăşi cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs. Altfel spus, motivele de recurs trebuie să le includeţi chiar prin cererea de recurs sau să le comunicaţi instanţei în termenul de recurs, aşa cum acesta v-a fost prezentat mai sus. Leguitorul nu oferă părţilor posibilitatea de a comunica motivele de recurs la primul termen de judecată. Orice depăşire a termenului de motivare a recursului atrage anularea acestuia ca nemotivat, nulitatea fiind constatată chiar de instanţă.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite