topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

26.07.2011

Recuperarea taxei auto 2011

Dacă sunteți în situația de a vă recupera taxa auto, iată pe scurt procedura pe care trebuie să o parcurgeți în acest sens.

Procedura de recuperare a taxei auto este reglementată în principiu de Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr. 50/2008, actualizate prin Ordonanța Guvernului nr.7/2009 și se derulează în 3 pași. Primul pas presupune obținerea duplicatului de pe dosarul de înmatriculare, cel de-al doilea presupune procedura în fața autorității fiscale, iar ultimul este demersul în fața instanțelor de judecată de contencios administrativ.

Primul pas pentru demararea procedurii de recuperare a taxei de poluare este obținerea unui duplicat certificat al dosarului de înmatriculare de la Poliție. De la formularea cererii de comunicare a dosarului durează circa 15 - 20 de zile până când veți obține duplicatul.

Duplicatul dosarului, însoțit de o cerere de rambursare a taxei plătite, se depune la organul fiscal unde s-a efectuat inițial plata taxei de înmatriculare. Termenul legal în care Administrația financiara este obligată să răspundă solicitării dvs. este de 45 de zile.

Din păcate administrațiile financiare refuză returnarea taxei de poluare, această poziție fiind expres menționată prin răspunsul primit de solicitant.

În a treia fază se formulează plangere împotriva refuzului de returnare a taxei de poluare emis de Administrația financiară. Litigiul este unul de contencios administrativ, iar plângerea se înregistrează pe rolul Tribunalului în jurisdicția căruia se află administrația financiară.

Pe baza sentinței judecătoresti definitive și irevocabile veți obține restituirea taxei, dar durata dosarelor în instanță nu poate fi preconizată, datorită volumului de lucru al acestora.

În măsura în care sunteți interesat să vi se restituie diferența între taxa vechea şi noua taxă, trebuie să depuți la Administraţia Financiară unde aţi plătit iniţial taxa următoarele documente:

 • o cerere de calculare a diferenţei
 • copie după cartea de identitate a maşinii (în care să fie menționat de către RAR nivelul noxelor)
 • copie după chitanţa de plată a taxei de primă înmatriculare
 • copie după actul de identitate al persoanei care cere restituirea
 • în cazul autovehiculelor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să rezulte data primei înmatriculări a acestora (eventual o copie a brief-ului tradus).

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite