topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

11.05.2010

Platesti impozit pentru premiile castigate ?

Dacă recent ai câştigat un premiu, ţi-ai pus cumva întrebarea dacă trebuie să achiţi o taxă cu titlu de impozit pentru acest premiu sau dacă cel ce ţi-a acordat premiul a achitat el deja un astfel de impozit? Iată o întrebare pe care de regulă o au comercianţii atunci când sunt interesaţi să organizeze activităţi promoţionale .

Codul fiscal reglementează în Capitolul VIII veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc. Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, inclusiv pe cele obtinute din activitătile de promovare a produselor sau serviciilor, organizate conform dispoziţiilor legale. Veniturile din jocuri de noroc cuprind veniturile realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot. Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal aduc un pic de lumină asupra acestor  definiţii destul de generice şi prevăd că în categoria veniturilor din premii şi jocuri de noroc se cuprind venituri în bani şi/sau în natură, ca de exemplu:

 • venituri sub formă de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultură, ştiinţă şi artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naţionale sau internaţionale, concursuri pe meserii sau profesii;
 • venituri obţinute din jocuri de noroc, cum sunt: venituri din jocuri tip bingo şi keno în săli de joc, pronosticuri şi pariuri sportive, jocuri-concurs cu câştiguri de orice fel, loterii, veniturile obţinute din organizarea de tombole.

În ceea ce priveşte activităţile de promovare a produselor, trebuie să se facă diferenţa între loterii, activităţi în cadrul cărora premiile sunt atribuite prin tragere la sorţi, numite şi tombole, şi concursuri, în cadrul cărora premiile sunt atribuite pe baza abilităţii, priceperii sau îndemânării participanţilor sau premiile sunt prealocate produselor participante (ca de exemplu acele cartonaşe cu premii pe care le găsim în pachete sau pe produse). După cum se poate observa loteriile sunt încadrate în categoria jocurilor de noroc.

Astfel, în cazul premiilor obţinute din loterii, veniturile se impozitează, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 20% aplicată asupra venitului net care nu depăşeşte cuantumul de 10.000 lei şi cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net care depăşeşte cuantumul de 10.000 lei inclusiv. Venitul net este diferenţa dintre venitul din premii, respectiv din jocuri de noroc, şi suma reprezentând venit neimpozabil, pierderile înregistrate din jocuri de noroc nefiind recunoscute din punct de vedere fiscal şi pe cale de consecinţă nu se compensează, reprezentând pierderi definitive ale contribuabilului. Mai simplu spus, daca aţi câştigat un premiu în bani, suma pe care organizatorul o anunţă drept câştig reprezintă venitul net, pe care câştigătorul trebuie să îl primeasă efectiv.

Comerciantul organizator, are obligaţia să calculeze impozitul aferent sumei oferite separat şi  să reţină la sursă impozitul aferent premiului , calculat în funcţie de procentele mai sus menţionate.Această obligaţie este explicit mentionată de art.77 Cod fiscal. În cazul premiilor obţinute din concursuri, veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Trebuie însă să stiţi că nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei de 600 lei, realizate de contribuabil:

 • pentru fiecare premiu;
 • pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
 • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
 • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
 • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
 • Tel.:0244/576.436
 • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
 • Fax:0244/576.643
 • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
 • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite