topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

07.04.2011

Probele în cauzele comerciale

În materia comerciala legea și în special Codul Comercial, permit o mai mare libertate a probelor față de litigiile civile, mai ales pentru a se asigura celeritatea și securitatea relațiilor comerciale.

Astfel, în conformitate cu art. 46 din Codul Comercial, obligațiile comerciale pot fi dovedite cu acte autentice, acte sub semnatură privată, facturi acceptate, corespondența dintre părți, telegrame, registrele părților, martori (chiar în cazurile în care în materie civilă este interzisă proba cu martori conform art.1191 Cod civil) și orice alte probe admise de legea civilă, cum ar fi mărturisirea realizată de regulă prin interogatoriu, expertizele judiciare, prezumțiile etc.

Deși se pot utiliza orice probe admise de legea civila, în cauzele comerciale există și posibilitatea administrării unor probe specifice.

Se pot utiliza astfel facturile acceptate, adică înscrisurile emise de un comerciant prin care s econstată executarea unei obligații comerciale. Acestea trebuie să cuprindă conform legii anumite mențiuni, să fie întomcite în dublu exemplar. Factura comercială face dovadă împotriva emitentului ei și în favoarea destinatarului ei, însă dacă este acceptată de destinatar, face dovadă și împotriva destinatarului. Acceptarea poate fi expresă sau tacită.

O altă probă specifică este corespondența comercială, respectiv dovedire încheierii unui contract comercial prin scrisori, adrese telegrame, note, mesaje e-mail mai recent etc. Are forță probantă, asemenea unui înscris sub semnatură privată, potrivit legii atât originalul scrisorii, cât și copia acesteia păstrată în registrele părții.

De asemenea telegramele au în condițiile legii, potrivit art.47 Cod comercial, valoare de probă în materie comercială și bineînțeles registrele comerciale. Astfel, registrele legal ținute pot folosi ca probă în litigiile dibntre comercianți, atât în contra comerciantului care ține aceste registre, cât și în favoarea acestuia (ca o derogare de la regula generală potrivit căreia nimeni nu își poate preconstitui un mijloc de probă).

Registrele nelegal ținute (care nu îndeplinesc condițiile legale) pot fi utilizate ca probă doar în contra celui care le ține.

În litigiile dintre comercianți și necomercianți, registrele comerciantului pot fi utilizate ca probe doar împotriva comerciantului, iar nu și în favoarea lui, adică în contra necomerciantului.

Însă întotdeauna, necomerciantul care utilizează resgistrele comercaintului ca probă nu poate scinda conținutul lor, întrucât acestea au practic valoarea unei mărturisiri.

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite