topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

25.03.2011

Divulgarea secretului profesional

Divulgarea secretului profesional este infracțiunea care face parte din grupul infracțiunilor contra libertății persoanei, prevăzute în capitolul II, titlul II, art.196 Cod penal, partea specială și constă în divulgarea fără drept a unor date de către cel căruia i-au fost încredințate sau de către cel care a luat la cunoștiință în virtutea posesiei ori funcției, dacă fapta este de naturăde a aduce prejudicii unei persoane.

Obiectul juridic special îl constituie acele relații sociale cu privire la libertatea persoanei, privite din punctul de vedere al dreptului acestuia de a i se respecta secretul încredințat celui care a apelat în virtutea profesiei sau funcției sale.

Infracțiunea de divulgarea a secretului profesional este lipsită de obiect material.

Subiectul activ nemijlocit este calificat de lege ca fiind acea persoană care exercită o profesie sau îndeplinește o funcție în virtutea căreia i se confesează taine ale persoanei care apelează la serviciile sale, în considerarea profesiei sau funcției persoanei respective.

Subiectul pasiv al acestei infracțiuni nu este circumstanțiat în textul legii, în sensul că acesta poate fi reprezentat de orice persoană căreia îi este încălcat dreptul de a păstra confidențialitatea informațiilor furnizate.

În ceea ce privește participația penală, aceasta este întâlnită numai sub forma instigării și complicității.

Elementul material al laturei obiective a acestei infracțiuni îl constituie acțiunea/inacțiunea de divulgare a secretului.  Este necesar de precizat că acțiunea de divulgare poate fi atât directă, efectuată de însăși persoana care deține secretul, cât și indirectă, prin intermediul unei terțe persoane. Trebuie precizat în mod clar că pentru realizarea infracțiunii de divulgare a secretului profesional, este necesar ca fapta să fie de natură a aduce prejudicii respectivei persoane și de a fi divulgat secretul fără drept. Prejudiciile provocate persoanei al cărei secret a fost deconspirat sau utilizat pot fi de ordin moral (afectarea prestigiului, atragerea aprobriului public, crearea de antipatii sau rezerve ale indivizilor din anturajul său) sau de ordin material (destituire din funcție, concedierea dintr-un serviciu, discreditarea în cercul oamenilor de afaceri având drept consecință pierderea unor parteneri).

Urmarea imediată constă într-o atingere adusă libertății persoanei din punct de vedere al dreptului său de a i se păstra secretul unor date având caracter intim. Iar în ceea ce privește legătura de cauzalitate, aceasta este prezumată, deoarece starea de afectare a dreptului persoanei decurge direct din acțiunea de divulgare.

Din punct de vedere al formei de vinovăție sub care se poate săvârșii infracțiunea, divulgarea secretului profesional se săvârșește atât cu intenței directă, cât și indirectă. În cazul în care divulgarea secretului profesional se produce din culpă, aceasta nu constituie infracțiune, deci nu este sancționată de textul legii.

În cadrul aceste infracțiuni actele preparatorii și tentativa sunt posibile, dar este foarte greu de stabilit/identificat și dovedit și drept consecință nu sunt pedepsite de lege.

Infracțiunea se consumă instantaneu, în momentul divulgării datelor de ordin profesinal, respectiv al utilizării ori divulgării documentelor sau informațiilor cu caracter de secret profesional și se pedepsește potrivit legii în vigoare cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Acțiunea penală în cazul infracțiunii de divulgare a secretului profesional se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, iar împăcarea părților înlătură răspunderea penală.

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite