topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

23.02.2011

Stingerea datoriilor prin compensație

Ce este compensația datoriilor și când putem stinge datoriile prin compensație? Iată în continuare câteva aspecte legale în legatură cu compensarea datoriilor reciproce între două persoane.

În primul rând să vedem ce este compensația. Aceasta reprezintă un mod de stingere a obligațiilor care constă în stingerea datoriilor reciproce până la concurența celei mai mici dintre ele. Așadar, este vorba de stingerea unor datorii pe care o persoană (fizică sau juridică) le are fața de altă persoană ce are în același timp datorie față de prima persoană. Daca aceste datorii reciproce sunt egale ca valoare atunci se sting in totalitate; dacă însă una din datorii este mai mică se vor stinge până la valoarea acesteia.

Compensația este reglementată, ca regula generala, de Codul civil, în art. 1143-1153, însă reglementări cu privire la diferite forme de compensație se regasesc și în alter acte normative, pentru cazuri special de compensație (de exemplu, ca mod de stingere a obligațiilor fiscale reglementată de Codul de procedură fiscală).

Există mai multe tipuri de compensație: compensația legală, convențională sau compensația convențională.

Compensația legală intervine in baza legii atunci când sunt îndeplinite anumite condiții: reciprocitatea obligațiilor, obligațiile sa privească bunuri fungibile (care se pot înlocui unele cu altele, de exemplu banii), datoriile reciproce să fie certe (adică sa nu se pună în discuție existența lor), sa fie lichide (adică determinate ca valoare) și să fie exigibile, adică să fie ambele ajunse la scadența (să nu existe un termen de plată pentru vreuna din ele care nu s-a împlinit încă).

În condițiile în care sunt îndeplinite aceste condiții compensarea se produce de drept, chiar fără ca părțile să știe sau chiar fără să facă vreun demers în acest sens.

În același timp se sting și orice accesorii ale creanțelor compensate (gajuri, ipoteci, privilegii).

Dacă nu sunt îndeplinite cerințele legale pentru a opera compensarea de drept sau legala, părțile pot decide de comun acord să stingă prin compensare obligațiile reciproce. Aceasta este compensația convențională, care produce aceleași efecte ca cea legală, însă numai din momentul convenției părților.

Există și compensație judiciară care se poate  produce atunci când datoriile nu sunt lichide sau au ca obiect bunuri nefungibile, iar una dintre părți se adresează instanței de judecată pentru a aprecia dacă poate opera compensația. Așadar, în acest caz, compensatia ține de aprecierea instanței, însă dacă este admisă, produce aceleași efecte ca și celelalte tipuri de compensație.

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite