topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

24.04.2012

Autoritatea Părintească În Noul Cod Civil

 

Instituția pe care o prezentăm astăzi este cea a autorității părintești după divorț. Autoritatea părintească reprezintă totalitatea drepturilor și îndatoririlor părinților cu privire la persoana copilului și la bunurile acestuia, drepturi și îndatoriri care se exercită în mod egal de către ambii părinți, fiind reglementată în cadrul art.396-404 Cod Civil.

Autoritatea părintească comună în caz de divorț este cunoscută și sub numele de custodie comună și se referă la situația în care domicilul de bază al copilului este la un părinte, dar ambii părinți participă la luarea deciziilor importante cu privire la creșterea copilului lor.

Aceasta este regula propusa și impusă de către Noul Cod Civil prin art.397.

Însă când există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instant poate hotărî că autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți (art.398 - excepție de la regula mai sus menționată). În acest caz, celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut și educat, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.

În mod cu totul și cu totul excepțional, instanța de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană sau într-o instituție de ocrotire. Această terță persoană sau instituție căreia îi este încredințat minorul va exercit drepturile și îndatoririle care revin părinților cu privire la persoana copilului. În acest caz, instanța stabilește dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinți în comun sau de către unul dintre ei.

În ceea ce privește locuința copilului după divorț, părinții se pot întelege asupra locuinței copilului după divorț, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, instanța de tutelă va stabili, odată cu pronunțarea divorțului, ca locuința copilului minor să fie la părintele cu care locuiește în mod statornic, iar dacă până la divorț copilul a locuit cu ambii părinți, instanța va stabili locuința la unul dintre ei, ținând cont de interesul superior al copilului.

În cazul în care părinții nu se înțeleg cu privire la acest aspect, instanța va decide dacă o schimbare a locuinței este oportună sau nu, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială și ascultându-i pe părinți.

În mod excepțional, și numai daca este în interesul superior al copilului, instanța poate stabili ca acesta să locuiască la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimțământul acestora, ori la o instituție de ocrotire.

În ceea ce privește contribuția părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor, părinții se pot înțelege asupra acestor aspecte, înțelegere de care poate lua act notarul în cazul divorțului notarial sau instanța de tutelă, prin hotărârea de divorț; însă în caz de neîntelegere, contribuția fiecărui părinte se stabilește de către instanța de tutelă, raportat la veniturile de care dispune fiecare părinte.

Obligația de întreținere se execută în natură și numai în caz de neexecutare cu rea credință instanța dispune executarea acesteia prin plata unei pensii de întreținere, stabilită în bani, în sumă fixă sau cotă procentuală din venitul lunar net, fiind de până la ¼ din venitul lunar net pentru un copil, 1/3 din venitul lunar net pentru doi copii ș i ½ din venitul lunar net pentru trei sau mai mulți copii.

De asemenea, trebuie precizat că părinții separați de copilul lor au dreptul să aibă legături personale cu acesta, iar în caz de neînțelegere între părinți, instanța va decide cu privire la modalitatea de exercitare a acestui drept, stabilind un drept de vizitare.

Un alt element de noutate introdus de Codul Civil este reprezentat de stabilirea obligaței de întreținere pentru ambii părinți, indiferent cu cine va locui copiulul după divorț.

Părinții se pot întelege cu privire la contribuția fiecaruia la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Această întelegere va fi înaintată instanței de tutelă, care o va transpune în hotărârea de divorț, sau notarului, în caz de divorț notarial. În cazul în care părinții nu se înteleg în privința acestui aspect, instanța de tutelă va stabili contribuția fiecărui părinte la aceste cheltuieli.

Autoritatea părintească implică astfel responsabilitatea ambilor părinți în legătură cu deciziile privitoare la copiii. Ea poate fi exercitată într-un mediu liniștit, imprimand sugiranță și ocrotire asupra minorilor, dar numai dacă parinții au capacitatea de a respecta și urmări interesul superior al minorilor.

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite