18.04.2024

Cerere pe cale de ordonanta presedintiala. Cum se formuleaza?

Aţi avut nevoie de multe ori ca cererile adresate instanţelor de judecată să se judece cu urgenţă şi cu precădereşi nu aţi ştiut ce procedură să uemaţi? In multe cazuri ordonanţa preşediniţială conferă părţii posibilitatea de a obţine anumite drepturi, dar doar pentru intervale de timp scurte şi expres stabilite de catre instanţa competentă să judece cererea dvs.

Ordonanţa preşedinţială se încadrează printre procedurile speciale reglementate de Codul de procedura civilă, şi impune, pe lângă toate condiţiile de bază prevăzute de leguitor pentru admisibilitatea unei cereri, şi condiţii speciale de admisibilitate. Codul de procedură civilă stipulează că ordonaţa preşedinţială poate fi formulată doar pentru ca instanţa să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar putea păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara , precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar putea ivi cu ocazia unei executări.

Faţă de aceste menţiuni urmează să constataţi că ordonanţa preşedinţială nu este o acţiune de obişnuită, pe care o putem formula în orice moment şi condiţii, ci este o acţiune specială, care poate fi formulată numai pentru luarea unor măsuri urgente şi temporare, care dacă nu s-ar adopta ar determina numeroase prejudicii părţii în cauză. Pentru a înţelege mult mai bine când poate fi formulată o cerere pe calea acestei proceduri speciale, iată condiţiile pe care cererea dvs. trebuie să le îndeplinească:

1. Cererea dvs. trebuie să evidenţieze necesitatea adoptării unor măsuri urgente.

Codul de procedură civilă nu defineşte noţiunea de „urgent”, dar conferă câteva exemple ce conturează această noţiune şi justifică formularea unei cereri pe cale de ordonanţă preşedinţială. Astfel, se consideră că este urgenţă şi este admisibilă cererea dvs dacă:

2.Cerera dvs. trebuie să justifice necesitatea adoptării unei măsuri vremelnice.

Caracterul vremelnic rezultă fie din natura măsurii luate, fie din cuprinsul ordonanţei, în care se arată că măsura respectivă îşi produce efecte numai un anumit timp. Dacă ordonanţa nu cuprinde nicio menţiune în legătură cu durata sa, atunci măsura dispusă va produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului. Având în vedere această condiţie de admisibilitate a ordonaţei, trebuie să aveţi în vedere că prin intermediul ei nu pot fi soluţionate litigii în fondul lor şi nici nu pot fi adoptate măsuri a căror executare să nu mai facă posibilă restabilirea ulterioară a situaţiei de fapt schimbate.

3.Cererea dvs. să nu necesite judecarea fondului cauzei dedusă judecăţii.

Această cerinţă evidenţiază că instanţa nu poate să analizeze fondul unui raport juridic în cadrul procedurii ordonanţei. În măsura în care cererile dvs. se încadrează în toate aceste condiţii, cererea dvs. poate avea mari şanse de admisibilitate.