08.10.2010
Ce trebuie sa faci in caz de accident rutier
Pentru ca un incident/eveniment auto, să poată fi considerat accident de circulaţie, trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile: în eveniment să fie implicat cel puţin un vehicul în mişcare, să fie produs pe un drum deschis circulaţiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, etc.) ca urmare a nerespectării unei reguli de circulaţie, din care a rezultat decesul sau rănirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale.
În cazul accidentelor petrecute pe drumuri închise circulaţiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietăţi private, se aplică regulile stabilite de administratorul proprietarii. Dacă nu există reguli atunci se pot aplica cele privind circulaţia pe drumurile publice, coroborate cu prevederile codurilor civil si penal.
În calitate de participant direct şi/sau martor la un accident de circulaţie, pentru a evita eventualele probleme şi ostilităţi rezultate în urma unui asemenea eveniment, este bine de ştiut cum trebuie să procedaţi în cazul în care aţi avut o daună (în mers sau staţionând):
- Reţineţi sau notaţi-vă următoarele date despre accident sau daună (în scopul declarării şi întocmirii procesului verbal de constatare la poliţie, pompieri, organe de cercetare penală, etc.):
- Locul exact de producere al accidentului, inclusiv repere şi localizări ca: – nr. imobil în dreptul căruia s-a produs evenimentul;
- Km. în dreptul căruia s-a petrecut, daca accidentul a avut loc în afara din localităţii,
- Topografia exactă a locului;
- Din ce direcţie circulaţi dvs. şi din ce direcţie circulau celelalte vehicule implicate în accident;
- Numărul de înmatriculare ale vehiculelor implicate în accident;
- Numele conducătorilor auto implicaţi în accident;
- Regulile de circulaţie, indicatoarele şi restricţiile cu aplicare în zona de producere a accidentului;
- Eventual numele martorilor oculari (obligatoriu în cazul accidentelor cu răniri de persoane sau vătămări grave);
- Ora la care s-a produs accidentul sau dauna.
- În cazul în care accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, procedaţi prin mijloace obişnuite la eliberarea părţii carosabile pentru a nu stânjeni circulaţia altor vehicule. Daca vehiculul dvs. a suferit avarii grave (de ex. scurgeri de lichide sub vehicul, scurt circuite electrice etc.) nu porniţi motorul ci împingeţi vehiculul sau remorcaţi-l până în afara parţii carosabile după ce în prealabil aţi decuplat bornele bateriei de acumulatori pentru a preîntâmpina orice risc de incendiu sau avarii ulterioare.
Dacă autovehiculele implicate în accident au devenit nedeplasabile prin forţe proprii în urma evenimentului, conducătorii auto au obligaţia: - de a le deplasa cât mai mult pe partea dreaptă a drumului; - de a anunţa telefonic organele de poliţie despre evenimentul produs şi de a aştepta la faţa locului sosirea organelor constatatoare; - de a se prezenta în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului la cea mai apropiată unitate de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare şi eliberarea autorizaţiei de reparaţie. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 90 zile.
În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesar să vă deplasaţi, în măsura în care este posibilă deplasarea, cu autovehiculul în cauză la organele de poliţie pentru a declara evenimentul şi a se efectua constatarea accidentului.
- În cazul în care din accident au rezultat şi victime fie numai cu râniri uşoare sau vătămări uşoare, nu modificaţi poziţia vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie pentru a se face măsurătorile necesare în astfel de cazuri.
Este foarte important sa nu părăsiţi locul accidentului deoarece, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor legale cu închisoare de la 2 la 7 ani. Conducătorul auto implicat într-un accident rutier din care au rezultat decesul sau rănirea unei persoane trebuie să anunţe imediat producerea accidentului şi să aştepte sosirea organelor de poliţie si a ambulanţei.
Dacă unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la organele de poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze acestor organe cât mai multe amânunte despre autovehiculul respectiv (tip/marca autovehiculului, numărul de înmatriculare etc.) si daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificaţi.
Un alt aspect foarte important, care trebuie reţinut, este atunci când victima (persoana rănită uşor) refuză să considere evenimentul petrecut, un accident de circulaţie şi pleacă de la faţa locului înainte de sosirea organelor de poliţie. În această situaţie, conducătorul auto trebuie să se declare organelor de politie împrejurările producerii evenimentului, eliminând totodată şi orice posibilitate de a fi sancţionat pentru nedeclararea unui accident auto.