topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

13.10.2011

Cauciucurile de iarna sunt obligatorii de la 1 noiembrie 2011 ?

Prevederile legale naţionale cu privire la obligativitatea folosirii pneurilor de iarnă au fost introduse prin Legea  nr. 161 din 11 iulie 2011 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011 pentru aprobarea unor reglementări privind creşterea siguranţei rutiere şi destinaţia sumelor încasate de către personalul împuternicit cu atribuţii de inspecţie şi control în urma aplicării sancţiunilor contravenţionale specifice activităţii de transport rutier, publicată în Monitorul Oficial  al României nr. 503 din 14 iulie 2011.

Conform OG nr. 5/2011 anvelopele de iarnă sunt anvelopele omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.

Prevederile OG nr. 5/2011 intră în vigoare la data de 1 noiembrie 2011.

Conform acestei Directive toate pneurile montate pe un vehicul, cu excepţia unui eventual pneu de rezervă cu utilizare temporară, trebuie să aibă aceeaşi structură. Pe toate pneurile conforme cu un tip omologat în conformitate cu această directivă trebuie să fie aplicată o marcă de omologare CEE. Marca de omologare CEE este formată dintr-un dreptunghi în interiorul căruia este plasată litera mică „e" urmată de un număr sau de literele distinctive ale statului membru care a atribuit omologarea (1 pentru Republica Federală Germania, 2 pentru Franța, 3 pentru Italia, 4 pentru Țările de Jos, 6 pentru Belgia, 9 pentru Spania, 11 pentru Regatul Unit, 13 pentru Luxemburg, 18 pentru Danemarca, 21 pentru Portugalia, IRL pentru Irlanda, EL pentru Grecia). Numărul de omologare CEE este format din numărul de omologare care figurează pe certificatul stabilit pentru tipul respectiv, precedat de două cifre care indică numărul de ordine al celei mai recente modificări a prezentei directive la data de eliberare a omologării CEE. Numărul de ordine al modificării este 00 pentru pneurile de vehicule utilitare și 02 pentru pneurile de autoturisme. Dreptunghiul care formează marca CEE trebuie să aibă o lungime minimă de 12 mm și o înălțime minimă de 8 mm. Literele și cifra sau cifrele trebuie să aibă o înălțime minimă de 4 mm.

Indicatii CEE pneuri iarna

Cum sunt notate pneurile de zapada ?

Pneurile pentru zăpadă"(conform Directivei) sunt acele pneuri al căror desen al benzii de rulare și structură sunt proiectate înainte de toate pentru a asigura un comportament mai bun decât al pneurilor normale în noroi și în zăpadă proaspătă sau în curs de topire. Desenul benzii de rulare al pneurilor de zăpadă este în general caracterizat de elemente de crestătură și de matriță masive, mai distanțate unul de celălalt decât la pneurile normale. Pe pneurile de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M + S" (sau „M.S." sau „M & S").

Cum se sanctioneaza lipsa pneurilor de zapada ?

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda contravenţională prevăzută în clasa a-IV-a de sancţiuni, (contravenţiilor li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Clasa de sancţiuni a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă) conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate. În acest caz poliţistul rutier reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie.

Raspunderea civila a conducatorilor auto

În cazul accidentelor rutiere care au avut drept consecinţe şi degradarea şi/sau distrugerea elementelor care fac parte integrantă din drum, poliţia rutieră informează de îndată administratorul drumului cu privire la acestea şi consemnează daunele în procesul-verbal de constatare, în condiţiile legii. Pentru aceste situaţii, administratorul drumului întocmeşte un deviz cu contravaloarea daunelor produse şi depune, în termen de 5 zile de la data producerii accidentului rutier, în condiţiile Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, o cerere de despăgubire la asigurătorul cu care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului rutier, a încheiat contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. În situaţia în care limitele de despăgubire stabilite prin contractul de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule nu acoperă în totalitate prejudiciul produs, administratorul drumului notifică conducătorului auto vinovat de producerea accidentului şi, după caz, operatorului de transport sau întreprinderii obligaţia de a achita, în termen de 15 zile de la data primirii notificării, partea din prejudiciu pentru care asigurătorul nu a acordat despăgubiri.

In cazul accidentelor in care au fost implicate una sau mai multe autovehicule, in momentul de faţă normele de aplicare a RCA nu prevăd îndreptarea asigurătorului, în instanţă, împotriva asiguratului pentru recuperarea achitării contravalorii daunelor produse din accidente (polita dvs. RCA acopera pagubele produse in cazul unui accident rutier soldat cu daune).

În situaţia în care proprietarul sau utilizatorul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului rutier, nu avea încheiat un contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, valabil la data accidentului, precum şi în situaţia în care accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării obligaţiei de a dota autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, administratorul drumului întocmeşte devizul cu contravaloarea daunelor şi notifică conducătorului auto vinovat de producerea accidentului şi, după caz, operatorului de transport sau întreprinderii, în termen de 7 zile de la data săvârşirii contravenţiei, obligaţia de a achita, în termen de 15 zile de la data primirii notificării, costurile aferente reparării sau înlocuirii elementelor de drum degradate/distruse.

Inspectia si cotrolul respectarii prevederilor si normelor de aplicare ale legii

Inspecţia, controlul şi supravegherea modului de respectare a prevederilor, precum şi a prevederilor normelor şi reglementărilor se efectuează în trafic şi la sediul operatorilor de transport/întreprinderilor de către inspectorii de trafic şi/sau personalul autorităţii competente împuternicit în acest scop. Controalele la sediu pot fi efectuate şi de echipaje de inspectori, dintre care cel puţin unul va fi inspector de trafic.

 

 

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite