topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

30.09.2011

Relatiile dintre soti in noul cod civil publicat in 2011

Relațiile dintre soți reprezintă unul dintre subiectele de actualitate ale vieții cotidiene și de multe ori punct de plecare în litigiile civile.

Noul Cod civil subliniază scopul încheierii căsătoriei , și anume întemeierea unei familii.

Prin art.309 din Noul Cod Civil se prevăd în mod expres obligațiile reciproce ale soților respectul reciproc, fidelitate și sprijinul moral, dar și îndatorirea de a locui împreună.

Încălcarea unora dintre obligațiile mai sus menționate poate constitui motiv de divorț sau poate conduce la obligația celui vinovat la plată de despăgubiri.

De asemenea, este important de reținut că obligația partenerilor de a fi fideli unul față de celalalt în viziunea Noului Cod Civil nu este considerată un atentat la libertatea sau la independența cuiva, și mai mult decât atât de această dată legiuitorul a avut în vedere și independența socială și profesională a soților, prin art.310 stipulându-se că un soț nu are dreptul să cenzureze corespondența, relațiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soț.

Interdicția cenzurării unui soț de către celălalt, lipsa dreptului unuia dintre soți de a limita anturajul celuilalt și interdicția soțului de a alege profesia celuilalt soț, nu sunt decât forme prin care se asigură egalitatea acestora.

Un alt exemplu al egalității dintre soți este stipulat în art.308 din Noul Cod Civil, unde se precizează că soții hotărăsc de comun acord în tot ce privește căsătoria.

În ceea ce privește contribuția soților la cheltuielile căsătoriei, aceștia sunt obligați să își acorde sprijin material reciproc doar în legătură cu cheltuielile căsătoriei, ei sunt obligați să contribuie, în raport de mijloacele fiecăruia, la aceste cheltuieli, dacă prin convenția matrimonială nu s-a stipulat altfel.

Altfel spus, obligația legală de acordare a unui sprijin material se va limita doar la suportarea cheltuielilor căsătoriei și acestea fiind condiționate în convenția matrimonială.

Prin Noul Cod civil se introduce și convenția matrimonială. Art.329 prevede că alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunității legale se face prin încheierea unei convenții matrimoniale, ce nu oate în niciun caz aduce atingere egalității dintre soți, autorității părintești sau devoluțiunii succesorale legale. În cazul în care oricare dintre aceste aspecte sunt încălcate prin convenție, aceasta este lovită de nulitate absolută.

 

 

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite