topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

Sectiunea de intrebari si raspunsuri Avocat OnLine

Raspunsuri oferite de avocati online la problemele dvs. juridice. Toate intrebarile postate in sectiunea consultanta juridica gratuita vor vi postate in sectiunea Avocat Online.

Vezi toate intrebarile si raspunsurile din sectiunea Avocat Online

08.01.2010

Declararea nasterii copilului

Copilul s-a născut, şi conform legislaţiei este necesar să îl înregistrezi şi să obţii certificatul de naştere. Află în continuare care sunt paşii şi actele necesare pentru declararea şi înregistrarea naşterii copilului.

Declararea nasterii

Primul pas este acela al declarării naşterii care se face în maternitatea unde s-a născut copilul în termen de maxim de trei zile de la naştere, obţinându-se astfel certificatul constatator al naşterii. Declararea naşterii se face de oricare din părinţi, iar dacă, din diferite motive, nu o pot face, obligaţia declarării revine medicului, persoanelor care au fost de faţa la naştere sau personalului din unitatea în care a avut loc naşterea, rudelor ori vecinilor care au luat cunoştinţa despre naşterea unui copil. Certificat constatator al naşterii se eliberează de la unitatea medicala unde copilul a fost născut,  iar daca copilul s-a născut la domiciliu sau în altă parte decât o unitate spitalicească, de către dispensarul medical teritorial. Certificatul medical constatator al naşterii este întocmit pe un formular tip, este absolut necesar sa aibă data şi număr de înregistrare cu data exacta, ştampila unităţii emitente, semnătura şi parafa medicului.

Înregistrarea naşterii

Al doilea pas este înregistrarea naşterii copilului la Oficiul de Stare Civila - Biroul de înregistrare a naşterilor din cadrul primăriei locale: în termen de 15 zile de la data naşterii pentru copilul născut viu, în termen de 3 zile pentru copilul născut mort, iar pentru copilul născut viu, dar care a decedat în intervalul de 15 zile, înregistrarea se va face în termen de 24 ore de la data decesului. Apar şi situaţii în care părinţii au nume de familie diferite, sau exista neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi declaraţia verbală a declarantului, atunci, înregistrarea naşterii se face pe baza declaraţiei scrise semnată de ambii părinţi în fata ofiţerului de stare civilă, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului. În cazul în care declaraţia naşterii a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute de lege, dar nu mai mult de un an de la data naşterii, înregistrarea naşterii se va face cu aprobarea primarului. Dar ce se întâmpla atunci când declararea naşterii se produce după trecerea unui an de la data naşterii? În acest caz, actul de naştere se întocmeşte în baza hotărârii judecătoreşti, definitive si irevocabile, privind încuviinţarea înregistrării tardive, hotărîre ce va  conţine toate datele necesare înregistrării.

Eliberarea certificatului de naştere

După înregistrarea naşterii, urmează al treilea pas care constă în eliberarea certificatului de naştere unuia dintre părinţi. Nedeclararea naşterii în termenul prevăzut de lege, se va sancţiona în conformitate cu dispoziţiile art. 62 din legea 119/1996 - Legea privind actele de stare civila, cu amenda de la 50 la 150 RON . Întocmirea actului de naştere pentru copilul găsit sau abandonat de mama în unităţi sanitare se face, in termen de 30 zile, pe baza următoarelor documente: 1) in cazul copilului găsit, persoana care a găsit copilul este obligată ca în termen de 24 de ore să anunţe poliţia şi să prezinte copilul cu toate obiectele şi înscrisurile aflate asupra acestuia.

  • declaraţia scrisa a persoanei care l-a găsit ori referatul reprezentantului autoritarii      tutelare din cadrul primăriei în raza căreia a fost găsit copilul;
  • procesul verbal întocmit de poliţie, medic şi reprezentantul autoritarii tutelare din   cadrul primăriei.

2) în cazul copilului abandonat în spital:

  • referatul reprezentantului autoritarii tutelare din cadrul primăriei în raza căreia a fost abandonat copilul;
  • certificatul medical constatator al naşteriiș
  • procesul verbal încheiat de poliţie, conducătorul unitatii sanitare şi reprezentantul autoritarii tutelare din cadrul primariei.

Articolul are nevoie de completare

Consideri ca acest articol are nevoie de completari ? Ai gasit acest articol pe internet si nu corespunde cerintelor tale ?

Ai sansa sa ajuti si pe alti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

 
mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Propune un nou articol

Daca nu gasesti la noi pe site un articol asa cum doresti, poti propune un nou articol juridic !

Ai sansa astfel sa ajuti si pe alti internauti sa gaseasca informatii complete despre problemele lor juridice.

propune un nou articol

 

Abonare newsletter stiri juridice

 
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite