topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 

Avocat online

Intrebare pusa la data: 13.07.2010 09:07:59
Status mesaj: (Mesajul dvs. a primit raspuns)

13.07.2010 09:07:59

Q: Public

Am depus dosarul pentru cetatenia italiana la Prefectura Treviso. Conform legislatiei in vigoare, la dosar am depus si certificatul de nastere original, model european, tradus, legalizat si apostilat. In 2005 mi s-a acordat cetatenia italiana, pastrand in acelasi timp si cetatenia romana. Insa certificatul de nastere nu mi-a mai fost restituit. Am solicitat restituirea acestuia la Primaria localitatii de rezidenta la data acordarii cetateniei, dar mi-a fost refuzata eliberarea sa, pe motiv ca fiind un document subiect de transcriere in registrele de stare civila italiene, trebuie retinut in arhivele lor in forma originala. Mi-au eliberat in schimb o fotocopie a respectivului certificat de nastere tradus, legalizat si apostilat, precum si un certificat de nastere model italian, care de fapt este o adeverinta care atesta doar numele, data, in localitatea, tara de nastere. In Romania aceasta fotocopie si certificatul model italian au valabilitate in calitate de roman? E legala retinerea?

14.07.2010 07:07:05

A: roxana

Situatia retinerii de catre autoritatile italiene  a actelor de stare civila romane transcrise am mai intalnit-o si la alti interlocutori, si va recomandam si dvs., ca si celorlalti interlocutori, sa consultati un avocat local, deoarece presupunem ca este vorba despre o dispozitie a legislatiei locale - italiene in baza careia opereaza aceasta retinere. Legea romana in materia actelor de stare civila mentioneaza in mos expres ca "actele de stare civila nu se pot retine decat daca exista o dispozitie legala expresa" si presupunem ca legislatia italiana cuprinde o astfel de dispozitie ce impune retinerea actului transcris. Cetatenia romana rezulta nu numai din actul de nastere, ci si din actul de identitate emis de autoritatile romane, pasaport. Dar pentru a avea si un certificat de nastere in original va recomandam sa solicitati Prefecturii Treviso sa vi se elibereze o adeverinta, care sa mentioneze expres retinerea certificatului de nastere in original in vederea eliberarii dovezii de dobandire a cetateniei italiene, iar cu aceasta adeverinta, tradusa si apostilata, va trebui sa va prezentati la primaria de la locul nasterii dvs. si sa solicitati eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere.

  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite