topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 

Avocat online

Intrebare pusa la data: 29.05.2010 06:05:23
Status mesaj: (Mesajul dvs. a primit raspuns)

29.05.2010 06:05:23

Q: Public

Este vorba de o CONTESTATIE la EXECUTARE , respectiv LA TITLU. Dupa 2 ani de la inceperea exec. silite, debitorul a formulat la Jud.contestatie la executare. A cerut in baza art 399Cpc si lamurirea titlului executoriu, care a fost declinata in favoarea Tribun. Buc. Termenele la Jud. au fost lungi, de aceea creditorul a cerut direct la Tribunal lamurirea titlului in baza art 281^1Cpc, cerere solutionata dar neredactata.Niciuna din parti nu a spus ca exista si dos. de contest. la exec. Ulterior a sosit la Trib. si cererea de la Jud, care a primit termen la acelasi complet. Acum reclamant este debitorul. 1.Se va judeca si aceasta cerere conf art 399Cpc sau se va considera solutionata in baza cererii anterioare a creditorului conf art 281^1Cpc ? 2.Daca se va judeca, este posibila teoretic si o alta solutie decat prima ? 3.In mod normal judecatorii din complet ar trebui sa se abtina, intrucat s-au pronuntat o data? 4.A gresit creditorul ca a intervenit direct la Tribunal cu cererea?

03.06.2010 08:06:27

A: roxana

Din punctul nostru de vedere cele doua cereri au temeiuri juridice diferite. Art.281 ind.1 CPC reglementeaza lamurirea titlului, respectiv a hotararii, iar 399CPC reglementeaza contestatia la executare. Finalitatea celor doua cai procedurale poate fi diferita. Intr-o contestatie se poate chiar anula titlul, iar intr-o lamurire se pot doar clarifica aspecte legate de intinderea, aplicarea titlului sau eventuale dispozitii contrare continute de acesta. Completul nou investit va analiza care este concret obiectul lamuririi titlului solicitata de catre debitor si al intregii contestatii la executare. Daca pe calea acestei analize se va ajunge la concluzia ca se solicita acelasi lucru/obiect ca si prin actiunea anterioara a creditorului, atunci este posibil ca instanta sa constate ca noua cerere facuta pe cale de contestatie este ramasa fara obiect. Daca se constata ca obiectul contestatiei este distinct de cel al actiunii precedente de lamurire a titlului, se va judeca aceasta contestatie la executare integral. In functie de probele administrate in acest dosar , este posibil sa se poate ajunge si la o alta solutie privind lamurirea titlului executoriu.Completul investit cu judecarea contestatiei poate formula cerere de abtinere (cu toate ca este putin probabil avand in vedere natura celor 2 cereri), urmand ca presedintele instantei sa decida daca sunt indeplinite conditiile legale de abtinere prevazute de art.24 si urm CPC sau acestia pot administra si noul litigiu dedus judecatii.In ceea ce priveste actiunea creditorului, consideram ca acesta nu a procedat gresit, ci doar a incercat sa solitioneze prin cererea de lamurire mult mai rapid situtatia litigioasa generata de debitor, insa contestatia la executare presupune mult mai mult decat cererea de lamurire si indreptare a titlului.

03.06.2010 05:06:47

Q: Public

Multumesc mult.Contest.la exec. are 4 capete, unul e cea la titlu. Judecatoria a disjuns celelalte si a format un nou dosar, a respins suspend. exec. ceruta de debitor si a suspendat judecarea pana la lamurirea titlului. De fapt titlul este clar, provine dintr-un litigiu de munca, dar debitorul incearca modificarea lui invocand o hotarare ulterioara. O asemenea cale e inadmisibila, totusi Tribunalul si-a retractat propria hot. irevoc. Poate nu am fost eu prea clar prima data conf art 281

15.06.2010 07:06:21

A: roxana

Sa intelgem ca la acest moment se va judeca conestatia la titlu formulata de debitor, initial in fata judecatoriei, capat de cerere ce a fost declinat in favoarea tribunalului. Avand in vedere ca cele doua actiuni au temeiuri de drept diferit,  pentru a va putea oferi un raspuns pertinent, util ar fi sa cunoastem exact redactarea capatului de cerere din actiunea debitorului si cel din cererea formulata de catre creditor direct la tribunal. Asa cum v-am mentionat anterior, vorbim despre doua tipuri de actiuni cu temeiuri de drept distincte pentru fiecare dintre ele, cu finalitati si proceduri distincte. De aceea util este sa cunoastem exact redactarea capetelor de cerere ce privesc contestatia la titlu, din cele doua actiuni.

20.06.2010 06:06:56

Q: Public

Multumesc din nou foarte mult pentru raspuns. Din pacate, spatiul limitat (500 caractere) nu-mi permite reproducerea integrala a capetelor de cerere ce privesc contestatia la titlu din cele doua actiuni.

21.06.2010 04:06:40

A: roxana

Urmeaza ca instanta sa analizeze captele ce cerere aferente fiecarei actiuni in parte si temeiurile de drept invocate, pronuntandu-se pe baza lor asupra existentei sau nu a unei autoritati de lucru judecat .Va asteptam oricand cu orice alte probleme juridice.

  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite