topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 

Avocat online

Intrebare pusa la data: 25.05.2010 08:05:57
Status mesaj: (Mesajul dvs. a primit raspuns)

25.05.2010 08:05:57

Q: Public

Buna ziua, Impreuna cu sotia suntem proprietarii a doua apartamente. Unul de 3 camere cumparat pe credit in anul 1970 achitat si intabulat si inca unul de 2 camere cumparat dela mama sotiei , care fiind vaduva am ajutat-o cu suma respectiva s-l cumpere si ulterior l-am preluat noi prin contract de vanzare -cumparare autentificat in anul 1994. Pe acest contract am acceptat si clauza de uzufruct viager in favoarea mamei sotiei fiind astfel intabulat in cartea funciara. Mama sotiei, actualmente are 92 ani si sufera de dementa Alzheimer, fiind neputincioasa locuieste cu noi in apartamentul de 3 camere iar pentru a-i putea ridica si administra pensia sotia a infiintat curatela administrativa , soacra fiind fara discernamant. Cheltuielile pe apartamentul de 2 camere fiind mari noi dorim sa-l vindem. Intrebarea este in ce mod putem transfera dreptul viager al soacrei de pe apartamentul cu 2 camere pe cel cu 3 camere , noi fiind proprietari pe ambele apartamente. Va multumim.

01.06.2010 06:06:30

A: loredana

In opinia noastra dreptul viager, fiind un drept personal al soacrei dvs. poate fi transferat/modificat numai cu acordul acesteia, insa fiind lipsita de disceranamant ar trebui sa se instituie un curator in favoarea acesteia care sa nu aiba interes in cauza (adica un tert, nu sotia dvs., care este proprietara pe apartament impreuna cu dvs.). Sfatul nostru este sa solicitati o consultatie in problema dvs. si la un notar public, avand in vedere ca asemenea acte se pot face numai in forma autentica pentru a fi valabile

01.06.2010 08:06:54

Q: Public

Va multumesc pentru raspunsul ce dumneavoastra mi la-ti dat.Am consultat un cabinet notarial si am primit raspuns ne favorabil in sensul ca nu poate intocmii un act fara acordul si semnatura beneficiarului dreptului viager. Doresc sa-mi spuneti daca ma adresez instantei judecatoresti cu aceasta cerere ar exista posibilitatea sa o rezolve in sensul cum v-am expus problema catre dumnevoastra. Va multumesc, Cu deosebit respect.

03.06.2010 07:06:17

A: loredana

In aceasta situatie singura solutie pe care o vedem posibil ar fi punerea sub interdictie judecatoreasca a soacrei dvs., printr-o actiune in instanta in acest sens, ce va presupune si o expertiza medicala pentru a dovedi starea acesteia, respectiv lipsa discernamantului. Insa, in conformitate cu prevederile art. 142 Codul familiei va fi pus sub interdic?ie „cel care nu are discern?mânt pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza aliena?iei mintale ori debilit??ii mintale". Nu stim daca boala de care sufera soacra dvs. se incadreaza in aceste categorii, ar trebui sa consultati un medic specialist. Apoi daca obtineti punere sub inbterdicite prin hotarare definitiva, puteti cere la primarie instituirea tutelei, adica dobabdirea de catre o alta persoana a dreptului de a repreznta legal persoana pusa sub interdictie.In opinia noastra reprezentantul legal astfel numit poate sa isi exprime valabil acordul pentru transferul dreptului viager.

  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite