topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 

Avocat online

Intrebare pusa la data: 05.05.2010 01:05:20
Status mesaj: (Mesajul dvs. a primit raspuns)

05.05.2010 01:05:20

Q: Public

Buna ziua.Numele meu este Andries Liliana Maria,nume obtinut in urma casatoriei.Numele dinaintea casatoriei era Cimpean.Va rog sa-mi spuneti daca am drept de mostenire in urma decesului tatalui meu.Mentionez ca tatal meu s-a numit Cimpean Ionel.Eu sunt fiica rezultata inafara casatoriei dansului,si am fost recunoscuta de el si i-am purtat numele pana cand m-am casatorit.Tata era casatorit si mai avea inca doi copii dar tineam legatura fara stirea sotiei lui doar fetele dansului erau la curent cu acest lucru fiindca tata spunea ca sunt singura care semanam cu el.Din anul 1994 insa nu mai aveam nici o veste de la el.Am luat legatura cu fiica mai mare a dansului casatorita la randul ei,insa nu am primit nici un raspuns de la ea.Am aflat intamplator luna trecuta ca tata a decedat in anul 1994 in urma unui accident rutier.Mentionez ca nu am fost anuntata de nimeni ca ar fi decedat.Am dreptul de mostenire dupa atati ani de la decesul lui?Ce pot face in acest sens?Va multumesc.

05.05.2010 04:05:06

A: loredana

In mod legal, dvs. in calitate de fiica (chiar daca sunteti din afara casatoriei) ati avea dreptul la mostenirea tatalui dvs. in cote egale cu ceilalti copii ai acestuia. Insa dreptul de optiune succesorala (dreptul de a accepta mostenirea) se prescrie in temren de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada mostenitorul nu face niciun act de acceptare (expresa - prin declaratie notariala) sau tacita (prin folosirea bunurilor succesorale, plata impozitelor acestora etc.) a mostenirii, In situatia in care nu puteti face o dovada ca ati fost in imposibilitate sa acceptati succesiunea in acest termen (desi este dificil, fata de perioada mare de timp de la decesul tatalui) astfel incat sa puiteti solicita instantei de la ultimul domiciliu al defunctului sa va repuna in termenul de acceptare a mostenirii, nu mai puteti accepta la acest moment succesiunea, fiind considerata renuntatoare la mostenire. Repunere ain termen se poate face pe baza acestor probe ale imposibilitatii acceptarii in temrneul legal (in sensul ca ati fost bolnava/internata in spital, plecata in strainatate si nu ati putut lua legatura cu tatal sau rudele etc. - probe a caror concludenta se apreciaza insa de catre instanta )

05.05.2010 05:05:25

Q: Public

va multumesc pentru raspunsul dat.
  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite