topSite
 

Ai nevoie de sfatul unui avocat ?

Raspuns garantat in maxim 24H ! Raspund avocati cu peste 10 ani experienta de barou.

mmagazin online de piese  moto, echipament moto

Abonare newsletter stiri juridice

In cazul in care doriti sa va abonati la ultimele noutati legislative, utlimele stiri, informatii complete din domeniul juridic va rugam dati click pe butonul de mai jos.

abonare newsletter

 

Avocat online

Intrebare pusa la data: 13.10.2011 03:10:25
Status mesaj: (Mesajul dvs. a primit raspuns)

13.10.2011 03:10:25

Q: Public

Doresc sa instalez in apartamentul proprietate personala al mamei mele o centrala termica pe gaz. Proprietarul instalatiei de alimentare cu gaz a complexului de apartamente (parte dintr-o pensiune) din care face parte si apartamentul in discutie, nu este de acord cu bransarea la instalatia de gaz in scopul instalarii unei centrale independente. Exista o solutie legala prin care sa pot face bransarea? Va multumesc. Adrian Simo

14.10.2011 08:10:51

A: roxana

Stimate domn,

Ar fi bine de stiut daca imobilul in care locuieste mama dvs. are asociatie de proprietari, daca s-au mai operat astfel de debransari si daca , la momentul achizitiei imobilului, ati achitat si contravaloarea racordarii la utilitati (respectiv atat contravaloarea materialelor, manoperei aferente efectuarii lucrailor, cat si a autorizarilor necesare).

De principiu conducta de gaze amplasata pe un spatiu aflat in proprietatea comuna, chiar daca a fost realizata de catre o singura persoana, nu poate angrena refuzul nejustificat al acesteia in bransarea celorlalti proprietari, mai ales cand este pusa in discutie si despagubirea constructorului pentru investitia realizata, proportional cu cota-parte ce ii revinbe fiecarui proprietar (vedeti in acest sens Legea nr.114/1996). Prin urmare intr-o astfel de situatie nu este legal sa vi se interzica bransarea, o problema reala aparand doar in cazul in care conducta a fost astfel dimensionat incat nu permite efectuarea unor noi bransamente.

Va trebui sa verificati inca de la inceput ce s-a achitat la momentul achizitionarii imobilului, ce costuri au fost incluse in valoarea acestuia (respectiv daca au fost vizate si costurile cu racordurile la utilitati). Daca dvs. nu ati platiti deja, prin pretul imobilului, cota-parte ce va revina din aceasta lucrare de racordare, solutia cea mai simpla (pe cale administrativa, amiabila) ar fi cu ajutorul asociatiei de proprietari (daca exista ).Administratorul va trebui sa mearga la societatea de distributie si sa solicite racordarea la conducta de gaze amplasata pe spatiul comun. Fata de opozitia celui ce sustine ca a contribuit exclusiv financiar la edificarea acestei conducte, ii veti solicita sa prezinte acte de unde rezulta investitia efectuata, legalitatea acesteia si valoarea ei. Aceasta valoare se va imparti la numarul de proprietari existenti in imobil, si dvs. il veti despagubi cu valoarea ce va revine.

Daca pe cale amiabila nu veti reusi sa solutionati acest diferend va trebui sa va adresati instantei de judecata sau sa analizati si posibilitatea efectuarii de catre dvs. a unui bransament distinct direct din conducta principala , stradala de alimentare (daca este posibil). Acest ultim aspect este mult mai costisitor, necesita acorduri notariale si autorizatii suplimentare si il puteti clarifica la societatea de distributie.

Speram ca aceste informatii va sunt de ajutor, iar daca aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa reveniti cu un nou mesaj, fara achitarea vreunui tarif suplimentar.

14.10.2011 08:10:43

Q: Public

Nu pot face apel la articolul 85, aliniatul 2, litera g din Legea 351/2004, Legea Gazelor? Nu exista asociatie de proprietari. Apartamentul face parte dintr-un set de 5 apartamente care au fost dezmembrate dintr-o pensiune. In contractul de vanzare cumparare nu sunt prevazute utilitatile. Societeta de distributie nu permite realizarea unui bransament distinct din conducta principala, stradala. Se pare ca solutia amiabila este din pacate exclusa. Va multumesc.

14.10.2011 10:10:16

A: roxana

De acord cu dvs. cu art.85 din Legea nr.351/2004, dar si acest articol face referire la acordul proprietarului si despagubirea acestuia, acord ce in cazul dvs. nu este oferit pe cale amiabila. In cazul in care nu puteti solutia acest diferend pe cale amiabila, singura solutie este actionarea in instanta a proprietarului instalatiei, ce refuza nemotivat sa va ofere acceptul.

  • TEL INFO-CONSUMATOR: 0800 080 999 - linie telefonica cu apelare gratuita
  • Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova
  • Adresa:Ploiesti, Str. Industriei nr. 111, cod 100514
  • Tel.:0244/576.436
  • Tel.:0344/401394; 0344/401.395
  • Fax:0244/576.643
  • e-mail:reclamatii.prahova@opc.ro
  • www.anpc.gov.ro
powered by Payu
endSite